Boicot i control

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Us dic sincerament que a mi és al primer a qui em fa llàstima i ràbia haver d'explicar això, però com ja sabeu a elCugatenc tot allò que ens passa en l'exercici de la nostra professió i que s'escapa de la normalitat és carn d'opinió. I aquesta vegada no podia ser menys. Us imagineu pactar una entrevista, fer-la, sortir-ne content per com ha anat i també per com s'ha expressat l'entrevistat i saber que el tema és interesant, però no poder-la publicar? 

Exactament això és el que ens ha passat aquesta setmana a elCugatenc. Com és habitual buscàvem temes interessants i rellevants que crèiem que poden agradar als nostres lectors i per això vam escollir entrevistar els organitzadors de la jornada anomenada REfabriCAT. El gabinet de premsa ens va donar el vistiplau per poder realitzar la conversa, que no tenia més intenció que ens expliquessin el per què impulsaven la jornada i què en volien extreure. I això és exactament el que vam fer. 

Un cop acabada la xerrada cadascú va fer el seu camí i jo, que m'havia encarregat de fer l'entrevista em vaig disposar a transcriure-la i a fer el vídeo, com sempre. Però un mail inesperat m'interpel·lava i em demanava que un cop tingués l'entrevista la fes arribar a l'entrevistat perquè aquest la pogués revisat. El mail, procedent del gabinet de premsa, explicava que degut a la "complexitat" de la temàtica la persona entrevistada no volia que sortís publicada l'entrevista sense haver-la revista abans. Si no contestàvem positivament a aquesta petició l'entrevista no es podia publicar.

"Per ètica periodística nosaltres mai passem les entrevistes per ser revisades"

Al rebre aquesta notificació la meva primera resposta va ser que per ètica periodística nosaltres mai passem les entrevistes per ser revisades i menys tenint en compte que a elCugatenc transcrivim íntegrament tota la conversa. Per tant, era molt complicat errar en tecnicisimes. Malgrat aquesta explicació, premsa va serguir impedint publicar la conversa si no es revisava abans. 

En vista de la pressió i tenint en compte que només es parlava de revisar l'entrevista pel que fa a aspectes tècnics, finalment vam accedir a enviar-la, però avisant que les revisions fetes quedarien en mans de la redacció d'elCugatenc. El document que vam rebre no només esmenava aspectes tècnics degut a la "complexitat" del tema, sinó que també es corregien aspectes periodístics i frases senceres que l'entrevistat havia dit davant de càmera alterant el significat final d'aquesta. És per això que finalment l'equip redactor ha decidit no acceptar les correcions ni pressions i no ha publicat l'entrevista manipulada. 

Malauradament aquestes praxis no són aïllades sinó que la professió les pateix de manera constant, ja sigui en menor o major escala. A elCugatenc farem tot el possible per fer la màxima pedagogia i explicar que aquestes esmenes i canvis que per uns poden ser raonables qüestionen la feina del periodista i la deslegitimen. 

Miquel Margalef, periodista i redactor d'elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi