La bombolla del lloguer

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest dimecres vinent el programa Sant Cugat, Parada i Fonda tocarà la temàtica del preu del lloguer a Sant Cugat. Que hi ha una bombolla en el preu del parc de lloguer d'habitatge és una pregunta innecessària, el mateix fet d'haver patit un augment del 30% del seu preu és una evidència més que clara.

Ja sigui pel difícil accés a l'habitatge de compra a causa del seu preu, o per la precarietat laboral o pels requisits financers, tot això ha fet que molta gent hagi optat per una opció que fins ara era minoritària, el lloguer. Si a això afegim la manca de cultura de lloguer que ha caracteritzat la nostra cultura d'habitatge, tot junt provoca la situació en la qual ens trobem ara.

Que poden fer les administracions per pal·liar aquest problema i per evitar, per exemple, que els nostres joves no tinguin ni tan sols l'accés a l'habitatge en règim de lloguer? Moltes són les opcions. La primera d'elles és canviar el règim de protecció oficial deixant de fer-los de propietat i passar a fer-los de lloguer.

Què aconseguim amb això? Per un cantó facilitem l'accés a l'habitatge a les classes socials més desafavorides mitjançant un règim de lloguer assequible. Al mateix temps, al mantenir sempre l'administració la propietat sobre aquests pisos, a poc a poc es va regulant el preu del lloguer. A la llarga l'administració obtindrà un més gran benefici econòmic que el que obté amb la mateixa venda, benefici que podrà reinvertir en la construcció de més pisos de lloguer.

Per descomptat aquest sistema té un problema inicial. Com que no és un règim de venda, l'administració no recupera immediatament el capital invertit. És a dir, dit d'una altra manera, la inversió inicial en habitatge de protecció oficial de lloguer implica la immobilització d'un gran capital. Un gran capital que es tardarà anys a recuperar, però que a la llarga esdevindrà més rentable, i el que és importat, socialment més efectiu.

Trobar polítics que s'atreveixin a fer aquest pas sabent que l'autèntic rendiment tardarà anys a produir-se, és difícil. Ja sabem que molts polítics miren a curt termini, a les pròximes eleccions, cosa que és molt curiosa tenint en compte que molts d'ells fa dècades que estan en el càrrec.

En definitiva que la cultura del lloguer comenci a cobrar força és bo. Això flexibilitza el mercat immobiliari. Però aquesta cultura també ha de ser present en empreses municipals com Promusa, que hauria de convertir-se en una empresa de lloguer protegit. Això no només ajudaria a regular una bombolla com la que s'està produint sinó que a més a més li donaria una raó de ser a una empresa municipal que en els darrers anys li han sortit veus que qüestionen la seva existència.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi