Assadega'm

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La crisi ha augmentat la inestabilitat laboral i, consegüentment, ha augmentat els casos d'ansietat i depressió entre la població laboral. La por a perdre la feina en un entorn econòmic difícil i l'augment de les pressions diàries han portat al fet que es disparin les situacions d'estrès i les consegüents baixes laborals.

Com afrontar aquesta problemàtica des de la perspectiva de la Salut Laboral és un dels grans reptes del segle XXI. Les baixes laborals provocades pels quadres d'ansietat i depressió generen una gran quantitat de pèrdues econòmiques a les empreses i, sobretot, un greu problema per als treballadors en aquesta situació, que es veuen abocats a una situació difícil de controlar que els afecta a la seva vida diària i a la dels que els envolten.

Per això associacions com Assadega’m (prevenció de l'ansietat i la depressió), amb seu a Sant Cugat, són tan necessàries. L'any anterior Assadega’m va ser un dels guardonats dels Premis Ciutat de Sant Cugat. En el seu discurs, Toni Santander, que va recollir el premi en nom de l'associació, va recordar la necessitat de destinar recursos a lluitar contra aquesta problemàtica. Una problemàtica que, si no es tracta a temps, pot esdevenir crònica i convertir-se en una malaltia. A tot això cal afegir que moltes vegades la societat no reconeix la depressió o l'ansietat com a situacions reals, sinó que culpabilitza a l'actitud de la víctima com a causant d'aquest problema

Aquesta culpabilització cap a la víctima, sigui en l'entorn laboral o personal, no fa sinó agreujar el problema. En una societat acostumada ràpidament a etiquetar qualsevol situació, no es dubta moltes vegades en tractar de desequilibrat a qui pateix aquestes situacions. Res més lluny de la realitat, l'ansietat i la depressió són malalties que poden afectar a qualsevol de nosaltres en qualsevol moment. Ser conscient d'això ens obliga a prendre la vida d'una manera diferent i ser més conscients que la manera en què enfoquem els nostres problemes és la diferència entre deixar que l'estrès o les desgràcies ens controlin o siguem nosaltres els que els controlem. Per tant, feines com la que fa Assadega’m són més que necessàries per a ajudar a visualitzar les situacions de depressió i ansietat.

Al cap i a la fi hi ha una vella dita que diu que la vida és una gran aventura de la qual és impossibles sortir viu, per tant, val més que ens ho prenguem amb calma.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi