Aquesta vegada sí? ‘Pacte’ per la Nit?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Tots sabem que Sant Cugat és una ciutat que pot oferir més oci nocturn del que s’ofereix. Això sí, i és una premissa que tots acceptem, aquest oci ha d’acontentat tots aquells que en volen gaudir i sempre ha de respectar als que volen descansar. Conscients d’aquesta necessitat la passada legislatura, i a partir de la tarda del 2011, es va acordar començar a definir un Pacte per la Nit que havia de deixar contents a tots els afectats. Partits polítics, les joventuts d’aquests, titulars de locals d’oci, representats del gremi d’hosteleria, associacions de veïns, coordinadores d’entitats culturals i tècnics de l’Ajuntament es van posar d’acord i van signar un Pacte per la Nit  que feia anys que es buscava.

Aquest Pacte es va dividir en tres grans comissions que agrupaven totes les sensibilitats. La primera organitzava les activitats al carrer així com els procediments d’ocupació, preus, assegurances, horaris d’obertura i de tancament dels espais, les places i el lloc públics que es podien utilitzar i els transports necessaris per arribar-hi. La segona comissió es va encarregar de posar en acord tot el que engloba els bars i les terrasses. Finalment l’última comissió, i una de les més innovadores, s’encarregava de crear i apropar al ciutadà un programa de pedagogia de l’oci nocturn entre les persones afectades perquè no hi hagi criminalització per cap de les dues parts.

Aquest Pacte per la Nit va ser una victòria de totes les entitats, joves, associacions, partits polítics i veïns que hi van participar. Per primera vegada sensibilitats, objectius i pensaments diferents es posaven tots sota d’un mateix paraigües. S’aconseguia un acord que servia perquè els joves santcugatencs poguessin gaudir de la nit, sempre respectant el descans dels veïns. Aquest Pacte per la Nit va ser elevat al ple i va ser aprovat en la seva totalitat. Fins aquí tot correcte. Però com ja haureu pogut observar tot aquest temps he parlat en passat.

És aleshores quan el 10 d’octubre de 2014 l’Ajuntament aprova de manera unilateral el decret núm. 2006/2014 on es regulen els horaris de les terrasses per la temporada d’hivern així com també canvia l’horari de finalització dels concerts a la via pública. El Pacte per la Nit fixava que les activitats al carrer podien durar fins les 2 de la matinada en temporada d’hivern i fins les 3 en temporada d’estiu. En el decret es va decidir retallar aquestes hores fins les dotze de la nit i en el millors casos fins les dues de la matinada. Aquest decret firmat per Pere Casajoana com a tinent d’Alcalde de Mobilitat, Urbanisme i Obres a la passada legislatura, va trencar de manera unilateral el Pacte per la Nit que tant va acostar aconseguir. Des del consistori es va justificar amb que el Pacte per la Nit era un document viu que s’havia d’adaptar a les realitats de cada moment.

Des de les Joventuts Nacionals de Catalunya també es va apuntar que s’havien rebut nombroses queixes de veïns del centre de la ciutat per no poder descansar. El que no pot passar es trencar un Pacte per les queixes de veïns. El consistori ha de ser prou fort com per fer valer el Pacte de la mateixa manera que fa valer altres ‘documents’ quan els hi interessa.

Ara, 9 mesos després d’aquell decret ERC-MES presentarà una moció al primer ple ordinari de Sant Cugat, que es celebrarà el pròxim 20 de juliol, per demanar el restabliment del Pacte per la Nit. Evidentment, o vull creure que sí, aquesta moció s’aprovarà i es podrà tirar endavant novament el Pacte per la Nit... però fins quan? 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi