RTVV: No repetir els errors del passat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Mai més tornarem a sentir: “Empar Marco TV3, València”. Però lligat a aquesta mala notícia n'hi ha una de millor. La setmana passada coneixíem una gran notícia pel servei públic del País Valencià i també per a tots els seus ciutadans. La nova futura Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ja té directora. L'excorresponsal de TV3 a València des del 2004, Empar Marco, ja ha estat ratificada per les Corts Valencianes per ocupar la cadira de directora general de la televisió valenciana. Amb aquest nou moviment cada vegada és més propera la tornada de l'antic Canal 9. 

Però sota aquesta gran notícia s'hi amaga una remor que encara s'arrossega del passat. Cal posar el focus sobre tots aquelles errades que es van cometre en el passat i que van canviar l'esperit públic de la televisió valenciana. És evident que només hi ha un culpable d'aquell tancament, i és l'antic govern, però exactament per això cal anar encara més amb peus de plom i prendre les decisions encertades perquè mai més es torni a veure aquesta imatge

En la nova RTVV no hi pot tenir espai per a la censura política i la prohibició d'explicar els casos de corrupció del PP, o de qualsevol altre partit. No pot ser que es busquessin sinònims inintel·ligibles amb la finalitat que l'espectador no acabés entenent res. I per aconseguir això cal plantejar-se quina ha de ser la relació entre la televisió, els seus dirigents i la política. Perquè només tallant aquesta relació de forces es podrà evitar caure en els mateixos errors que en el passat. 

Tampoc no cal anar molt lluny per adonar-se que el consell d'administració d'una televisió pública està lligat amb la representació política del parlament que la dirigeix. Aquesta decisió, que es va prendre per representar de manera fefaent la realitat social, pot suposar una greu manipulació partidista quan s'exerceix el poder per pressionar i manipular els professionals que hi treballen. Combatre aquest greu futur perill ha de ser un dels cavalls de batalla de la nova corporació. 

Però no només cal millar a fora per millorar, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) encara té molta feina a fer respecte a aquest aspecte. Lluny d'estar com l'antic Canal 9, també li toca combatre i buscar la manera de separar encara més el Parlament de les cadires de més poder de la CCMA. Per cert, amb la marxa d'Empar Marco desitjo que els dirigents de la cadena catalana no prescindeixin de la corresponsalia a València, com ja ha passat al País Basc o altre indrets. Durant els anys que portem sense televisió valenciana, Empar Marco ha estat l'única que ha explicat què passava al país veí en català. 

Miquel Margalef, periodista i redactor d'elCugatenc 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi