La indepenència i la justícia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una vegada més, i com passa un cop al mes, hem assistit al gran circ del Ple i com passa cada vegada que es celebra el plenari de la ciutat, la independència surt per algun cantó. A vegades són les mocions en favor del moviment català que demanen donar suport als jutjats pel 9N, mostrar el ple suport al govern català o impulsar iniciatives per eixamplar la base social independentista. Normalment quan aquests textos es porten a plenari i hi ha un informe desfavorable del secretari, els regidors de Ciutadans abandonen la sala perquè entenen que són fets considerats il·legals i que, a més, no impliquen de manera directa o indirecta a la ciutat. 

Altres vegades, però, són els no independentistes el que presenten mocions i textos per exercir el seu dret polític a mostrar el desacord amb el moviment nacional català. Aquesta vegada ha estat el torn de PP i Ciutadans que, en el Ple d'ahir, van presentar una moció per demanar a l'Ajuntament que retiri el suport a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i també la paga de quotes per formar-ne part. En aquest cas, malgrat ser un tema independentista, tant els taronges com els blaus creuen que sí que té un efecte directe sobre la ciutat. 

Per raonar aquesta demanda el text indica que un jutge a Reus ha dictaminat, arran de la presentació d'un contenciós administratiu per part de Societat Civil Catalana, l'adhesió a l'AMI està fora de la Constitució. La justícia al·lega que l'administració no pot posicionar-se en temes polítics que contravinguin a la Constitució Espanyola. 

Davant d'aquesta demanda, Convergència, ERC-MES i la CUP-PC han recriminat que la llei està en contra dels posicionaments polítics independentistes i que per tant no en faran cas. És per això que tots tres grups han votat en contra de la moció i l'han tombat. PP i Ciutadanas hi han votat a favor i el PSC i ICV-EUiA s'han abstingut. 

Més enllà d'entrar a valorar els mateixos discursos de sempre, com si estiguéssim al dia de la marmota –per part de tots– estaria bé posar sobre de la taula la gran contradicció en la qual ens posa aquesta decisió judicial. És a dir, les entitats municipals poden decidir posicionar-se políticament sobre qualsevol tema, com per exemple decidir unes polítiques liberals, socials o comunistes però no poden decidir recolzar un anhel polític que la majoria de santcugatencs volen que sigui una realitat. 

L'Ajuntament pot decidir pujar o baixar l'IBI amb l'efecte econòmic que això comporta però no pot decidir recolar una associació que treballa perquè la gent es pugui expressar lliurement i decidir el seu futur. I tot perquè la Constitució Espanyola ho indica. No es pot escoltar el que la majoria de gent d'aquest país vol, encara no sabem quina seria la decisió, perquè hi ha uns avantpassats que així ho van acordar i per sempre més hi hem d'estar d'acord. Estic segur que hi ha hagut en algun moment de la història en el qual ens hem perdut quelcom i ens han colat un gol per tota l'esquadra.

Miquel Margalef, periodista i redactor d'elCugatenc. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi