El rastre que deixem a la World Wide Web

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La tecnologia cada vegada està més present en les nostres vides. Ja no podem imaginar un dia sense consultar el mòbil o mirar l'ordinador. Les generacions actuals neixen amb un aparell electrònic sota del braç i, possiblement, ja no se'n separaran mai més fins al final de la seva vida. Tota aquesta evolució elimina les distàncies i ens ha portat, de manera indiscutible, moltes millores pel que fa a la comunicació entre les persones. 

Ara ja no és impossible parlar amb qualsevol persona del planeta. En qüestió de segons poden saber el que està passant als antípodes d'allà on siguem. Però com totes les millores té uns efectes secundaris que no sempre són bons. Que actualment depenguem tant de la tecnologia i d'internet significa que ara hi ha més gent que pot saber el que fas, ho pot controlar i monitorar.

Tot allò que abans es quedava només entre la família o la gent més pròxima a tu o fins i tot només tu sabies, ara ho pot saber tothom. De la mateixa manera que ens podem comunicar amb qualsevol també, qualsevol persona que sàpiga trobar les petjades que nosaltres deixem, pot seguir el rastre per internet. No és cap secret que les empreses utilitzen aquest rastre per crear patrons d'usuaris per extreure'n benefici, del qual el client no pateix cap millora econòmica. 

És per això que, tal com apunta Jordi Iparraguirre, és fonamental que ens apoderem de la informació que ens permeti eliminar el nostre rastre per la World Wide Web. Cada vegada que fem una cerca al navegador aquest sap què busquem, des d'on o fem i amb quina freqüència. Totes aquestes informacions es poden fer servir en contra nostra si nosaltres no volem que se sàpiguen. És molt important eliminar les famoses cookies a tercers i aplicar extensions que impedeixin el seguiment. 

Ja que les grans empreses i les multinacionals no els interessa que l'usuari conegui aquestes eines, nosaltres hem de ser els primers interessats a buscar-les i aplicar-les en el nostre dia a dia per protegir la nostra intimitat. La lògica, en un món utòpic, seria que de la mateixa manera que et posen a l'abast saber dominar l'aparell també et posessin a l'abast poder eliminar el teu rastre si així ho desitges. Però com tots sabem, no estem en un món ni idíl·lic ni utòpic. 

Miquel Margalef, periodista i redactor d'elCugatenc 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi