Per què pot guanyar Marine Le Pen

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest cap de setmana pot produir-se una d'aquestes “sorpreses” que acostumen a qualificar els mitjans informatius. Una sorpresa anunciada per uns fets tossuts que, pel que sembla, aquests mateixos mitjans no volen veure. El diumenge, Marine Le Pen pot guanyar la presidència de França. Alguna cosa semblant va ocórrer amb Donald Trump. Tots dos casos guarden multitud de similituds.

La primera és la prepotència amb la qual els seus rivals enfronten la campanya. Hillary Clinton estava segura que els americans la preferirien a ella abans que a aquest pallasso masclista i impresentable a qui s'enfrontava. Emmanuel Macron se’n va anar de sopar per celebrar la victòria amb els seus, igual que havia fet François Hollande, amb la diferència que el candidat socialista ho va fer després de guanyar en la segona volta. No després de la primera. L'única disculpa de Macron és que ell mai s'ha presentat a cap elecció i tenia pressa per celebrar-ho.

Macron hi és instal·lat en la creença que qualsevol que s'enfronti, en solitari, al Front National té la victòria assegurada. Així ha ocorregut en totes les eleccions nacionals i locals en els últims 30 anys. També va passar en 2002, quan Chirac va disputar la presidència de França a Jean Marie Le Pen. El que se li escapa a Macron és que, mentre el votant d'esquerra respon convençut a la trucada de frenar a la ultradreta votant al rival, els conservadors arrosseguen els peus quan es tracta de votar una candidatura d'esquerres. I Macron - ministre d'economia amb Hollande - és percebut, pel votant de dretes, com una candidatura d’esquerres.

Macron diu que no és d'esquerres ni de dretes. El que no diu és que és l'última esperança de les classes dominants franceses. El gran bastió del neoliberalisme. El producte d'una operació orquestrada des de el Palau de l’Èlisi - la residència del president francès - recolzada per sis de les deu primeres fortunes del país i els propietaris del 90 per cent dels mitjans de comunicació de França. Un moviment destinat a donar continuïtat a la presidència més desastrosa de la V República; a salvar els mobles de la dreta del Partit Socialista, encara que per a això hagi de sacrificar-se el poc prestigi que ja li queda al partit de la rosa.

Socialistes i Republicans, l'esquerra i la dreta, que s'han alternat al govern de França des de l'abandó de De Gaulle, han arribat a les seves raneres. Les polítiques neoliberals que tots dos van aplicar ja no poden ocultar el seu fracàs. França, la cinquena potència mundial, és avui un país amb la indústria quasi desmantellada; una cinquena part de la seva població sumida en la pobresa i dependent d'uns subsidis socials cada vegada més amenaçats; una elit econòmica insaciable que segueix cavant un fossat entre ells, l'aristocràcia de la globalització, i la resta dels francesos. La dreta, com l'esquerra, estan mancades de lideratge i sobrades d'aspirants a un lloc millor en la cort de la “Grandeur”.

El poder real, el poder econòmic, va apostar per l'esquerra per salvar el règim. Més que gens perquè així es frenava al veritable perill: la França insubmisa de Jean Luc Melenchon. El Partit Socialista va convocar unes primàries a les quals Macron no es va presentar. Després, la cúpula socialista va girar l'esquena al triat per la majoria dels seus votants descontents i es va alinear amb el moviment “En Marche!” del seu “tapat”. Alguna cosa molt semblant a les maniobres, en el si del Partit Demòcrata dels Estats Units, per marginar a Bernie Sanders.

Els mitjans de comunicació nord-americans es van passar la campanya electoral fotent-se del masclisme de Donald Trump. Els mitjans francesos martellegen amb les mostres de xenofòbia de Le Pen. Comenten el disbarat d'abandonar Europa amb el mateix to que els mitjans americans parlaven del mur amb Mèxic. Ignorant, els uns i els altres, com les idees poden anar calant i interpretar-se lluny de les moquetes dels despatxos.

Donald Trump - astracanades a banda - va construir un discurs que insinuava una esperança per a les classes més deprimides de la fallida indústria del nord i els agricultors del centre i sud dels Estats Units. I va guanyar. A França, Marine Le Pen promet als desheretats del carbó i la siderúrgia una volta als bons vells temps. El Front National ofereix la possibilitat de rescabalar-se a uns agricultors que, malgrat patir un suïcidi diari, solament han aconseguit deixar de ser notícia. Allí on Melechon li va treure gairebé un terç del seu electorat, Marine Le Pen gaudeix ara de barra lliure.

Mentre Marine Le Pen teixeix una xarxa de complicitats amb els candidats derrotats en la primera volta prometent, per exemple, a Dupont-Aignan el càrrec de Primer Ministre; Macron fa gala de la seva supèrbia i es nega a demanar el vot dels electors dels seus rivals. Ja són grandets i saben el que ara toca fer, ha de pensar. Just el que pensava Hillary Clinton: “Jo o el Caos”. I els electors, arraconats per l'implacable sistema que els ha arrossegat cap al límit, van votar Caos.

Per què no guanyarà Marine Le Pen

Dimecres nit. Davant la televisió, 18 milions de francesos assisteixen a l’últim debat entre els dos candidats a la presidència. Un de cada cinc electors encara no té decidit el seu vot. Les últimes enquestes minimitzen la distància entre el favorit i la “outsider” a xifres que entren dins del marge d’error de les consultes. Marine Le Pen comença furibunda i deixa sobre les cordes al seu rival.

Macron baixa al fang, s’enreda en la baralla deixant al descobert la seva insensibilitat cap als exclosos per les polítiques que ell defensa. Però Le Pen, en comptes d’aprofitar aquesta bretxa, opta pel discurs de la ràbia i l’odi, es descobreix incapaç de desenvolupar un programa polític coherent. Es manté a la seva zona de confort, en els missatges que agraden als seus. Renúncia, de facto, a incorporar nous votants al seu camp. Com si l’afany de revenja fos suficient per enlairar-la a la presidència de França.

Julio Carmona, periodista

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi