El poder de poder invertir

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Al llarg de la història, les diferents civilitzacions, per mobilitzar mà d’obra,  ho han fet de diferents maneres. Els egipcis, per moure tota la mà d’obra per fer una piràmide, era el faraó qui feia un edicte i tothom hi anava obligat. En la Grècia esclavista, els amos posaven a treballar els esclaus en el que volien. Durant l’edat mitjana, per enviar soldats a les croades, n’hi havia prou amb que el Papa les convoqués.

I en el capitalisme com es mobilitza la mà d’obra? Doncs quan cal construir pisos a Espanya, els posseïdors del capital inverteixen i així es creen llocs de treball que la gent ocupa. El problema dels que no tenim capital és que no podem impulsar projectes que requereixin de mà d’obra més enllà del voluntariat o feinetes precàries perquè no podem invertir grans quantitats de diners.

Per sort, aquells i aquelles que volem canviar aquesta societat des de l’arrel, cada vegada som més i estem més organitzades. Ja fa un temps que comencen a florir projectes que ens permeten fer-nos fortes. Un exemple clar en aquest sentit és el projecte coop57, una cooperativa de crèdit que finança iniciatives per a la transformació; com per exemple Cal Temerari, que va ser possible gràcies a un crèdit d’aquesta cooperativa.

A Sant Cugat, la pròxima setmana, serem pioners en un model de finançament basat en la proximitat que funciona a altres països d’Europa. Des de Cal Temerari impulsem un Grup d’Estalvi Local.

Els membres d’aquest grup estalvien una quantitat de diners al mes que es diposita en un compte del grup. Aquests diners estalviats serveixen per a poder finançar els projectes que els membres del grup decideixin. D’aquesta manera, es poden finançar projectes locals de manera ètica i àgil per impulsar allò que creguem que fa falta a aquesta ciutat: espais socials, projectes economia ètica i social, cultura de base, activitats solidàries...

Moltes vegades, els activistes socials i politòlegs ens omplim la boca de grans paraules que després no sabem com concretar. Aquí tenim la concreció amb una paraula feta a mida: si aquest projecte no és poder popular, que baixi Déu i ho vegi.

Ens trobem el pròxim divendres 16, a les 18:30h, a Cal Temerari per a donar els primers passos en aquesta apassionant iniciativa!

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi