Amb les nostres mans, amb els nostres diners

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els principis de proximitat, confiança i capil·laritat són eixos al voltant dels quals es vertebra part de la filosofia i el model de transformació social arrelada al territori. Des de la visió crítica de la realitat existent i amb la voluntat d’alterar els mecanismes actuals de generació i repartiment de la riquesa, es parteix del convenciment que els canvis més profunds passaran per la transformació dels espais i entorns més propers i quotidians.

Els Grups d’Estalvi Local són una eina que també beu d’aquests principis. Gent d’un territori d’àmbit local, que posa en comú els seus estalvis per a poder fomentar la creació de nous projectes socioeconòmics al propi territori. Són persones compromeses amb els seus i amb el seu entorn, són els ulls, les orelles i la veu dels, diguem-li “agitadors socials” d’un territori. Aquelles persones que són capaces d’identificar i de fins i tot provocar que sorgeixin nous projectes socioeconòmics que generin benestar a les persones del propi territori i ajudin a transformar-lo en favor de les que hi viuen.

Coop57, una eina financera al servei de la transformació social, coincideix amb aquests plantejaments ja que la seva estratègia de desenvolupament d’una altra economia passa, també, pel món local i, per tant, eines com aquestes ens semblen elements molts positius que es desenvolupin.

A més a més, i des del punt de vista de Coop57, un element que encara afegeix més valor a la proposta dels Grup d’Estalvi Local, és quan es decideix determinar que aquest estalvi comú es destinarà a promocionar projectes amb unes característiques concretes. Es tracta de fomentar projectes que compleixin una sèrie de criteris i principis, projectes que busquin construir economia d’una altra manera, des de la democràcia, participació, transparència, col·lectivitat i que aportin valor afegit al seu entorn. Iniciatives que són capaces de generar riquesa d’una altra manera i repartir-la de forma equitativa, emmarcada en els principis de l’economia social i solidària.

Tot plegat, però, sortirà bé si hi ha la força, capacitat, motivació i massa crítica suficient de la gent del propi territori que sigui capaç d’autogestionar-ho i dinamitzar-ho. Amb les nostres mans, amb els nostres diners.

Xavi Teis, soci treballador de Coop57 i responsable de comunicació

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi