Avancem

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els temps canvien i avancem. Sí, avancem. Encara que de vegades ens costi veure-ho. Aquest 28 de Juny celebrem el Dia de l'Orgull Gai. Han passat molts anys d'ençà que el bar Stonewall de Nova York va ser testimoni dels fets que van donar origen al moviment de reivindicació del col·lectiu LGTBI. Era l'any 1969, fa gairebé cinquanta anys. El món ha canviat, i molt.

No estic parlant només dels triomfs obtinguts en molts països en matèria de drets, com l'adopció o el matrimoni, sinó quelcom que va més enllà. Estic parlant del canvi en la mentalitat de la majoria de la gent. De com la normalització de la diversitat sexual s'ha convertit en generalitzada. Per fi hem passat a considerar que els anormals no són els que tenen una orientació sexual que no sigui l'heterosexual normativa, sinó els que tenen una actitud homòfoba i l'expressen sense embuts.

Fa uns dies, vaig penjar al meu Facebook un vídeo. Un pastor evangelista mostrava el seu fanatisme trepitjant una bandera de l'arc de Sant Martí en un programa de televisió sud-americà, mostrant el seu odi cap al col·lectiu LGTBI. Tant el presentador com la directora del programa van optar per aturar el programa i demanar que retirés la bandera. El pastor es va negar i finalment va ser convidat a marxar del programa. Per cert, el molt ignorant s'havia equivocat i no trepitjava la bandera del col·lectiu LGTBI, sinó la de Cuzco (Perú).

El més important és que el vídeo s'ha convertit en viral i les expressions dels usuaris han sigut sempre en el mateix sentit, condemnant l'actitud del fanàtic religiós i aplaudint l'acció del canal de televisió. I això que sembla tan obvi, és el més important. Fa uns anys aquesta reacció no hauria estat possible; fins i tot hi hauria gent que hagués aplaudit públicament l'actuació homòfoba. Recordeu si no quan fer acudits de mariquitas era part de l'espectacle de molts humoristes televisius. O quan expressar l'amor per una persona de l'altre sexe en públic, podia portar insults i agressions.

Per suposat que encara falta molt per aconseguir, però anem pel bon camí. Un camí que ens porta cap a la normalització i cap a un canvi en la mentalitat en què veiem el que no deixa de ser una manera de demostrar amor.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi