La política de l’aparença

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

No és fàcil fer de la necessitat virtut però sembla que la política està plena d’especialistes. Ho hem vist aquesta setmana amb la presentació de l’índex de referència del preu del lloguer –el qual, de partida, només és una ferramenta que fa una fotografia a la situació; res revolucionari–. Sant Cugat és, segons les dades atorgades pel propi govern, una ciutat que té el preu del lloguer un 67% més elevat que la mitjana catalana. Malgrat això, l’Ajuntament no ha preparat cap nova acció derivada de la posada en marxa de l’índex. Està a l’espera de l’acord entre els municipis per a subvencionar l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

Més enllà de les crítiques del Sindicat de Llogaters per no aplicar sancions i, per tant, només premiar per no especular en lloc de castigar l’especulador, el que queda clar és la construcció de la política del titular i la fotografia. L’esmentat índex es va donar a conèixer a finals del mes passat. Tothom ho sabia. La Generalitat ho havia anunciat, molts mitjans es van fer ressò i centenars de milers de persones van entrar a veure si pagava poc o molt pel lloguer del seu pis.

Però quan aquesta setmana el govern ha presentat de nou l’índex, no ha dit cap novetat. Tot està igual que a finals de juny. Encara no hi ha rebaixa de l’IBI i només la Generalitat, exercint competències pròpies planteja bonificar l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i garantir avals lloguer. Per a molts llogaters són mesures que arriben tard i a les quals els manca un alt grau de valentia que permeta anar a per aquells que estan fent negoci sense escrúpols per sobre d’un dret bàsic.

Però, més enllà del debat, és interessant reincidir en la falta de novetats de la roda de premsa d’aquesta setmana, una compareixença perfectament inútil –com diria Estellés–. I, per a no donar cap novetat va vindre a Sant Cugat la consellera Meritxell Borràs. I així la manca d’elements informatius destacables es va convertir en notícia també per a mitjans de fora de la ciutat. Una gran dosi de política de l’aparença mentre continuem en una crisi habitacional que cada dia demana més mesures contundents.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d'elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi