Construint fraternitat

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest diumenge vaig tenir la sort de participar en l'Assemblea per la llibertat, la fraternitat i la convivència. Una assemblea que va reunir a Saragossa uns 500 càrrecs electes de tot l'Estat, parlamentaris autonòmics, del Congrés, del Senat, electes locals, etc.

A ulls de molta gent l'acte de diumenge podia semblar un acte intern de partit, un espai on Podem reunia als seus electes per dirigir quatre consignes i prou, però la qüestió és que hi vam participar electes de més de 10 partits polítics diferents: Podem, IU, En Marea, Catalunya en Comú, Compromís, Més per Mallorca, Geroa Bai, PNB, PDECAT, ERC, Equo...

La jornada va començar amb la intervenció de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la benvinguda de Pedro Santiesteve, alcalde de Saragossa. És important destacar l'agraïment que moltes persones van expressar a Santiesteve per la seva valentia i per fer possible aquesta trobada. Saragossa ha sigut sempre una ciutat d'acords amplis i consensos. En el context actual de crispació i tensió estic convençut que aquesta trobada marcarà el com s'explicarà d'aquí a 10 anys el conflicte i que formarà part de les accions que suposin una solució i no pas un aprofundiment del problema.

Les intervencions dels representants de tot l'Estat que van agafar la paraula deixaven clars dos aspectes, que finalment van ser recollits en la declaració conjunta. El primer és que la solució és política, que no es pot posar en mans del sistema judicial, de la policia, o de l'enfrontament; que cal trobar marcs de diàleg per a fer possible que la ciutadania de Catalunya voti i ho faci amb reconeixement i garanties. I, en segon lloc, l'altre element de consens era la resposta desproporcionada del govern de l'estat, els menyspreus habituals del PP a la democràcia han passat de ser normals a inacceptables.

Un altre element que va copar l'actualitat de diumenge va ser la concentració d'ultradreta que es va desenvolupar als exteriors de l'Assemblea. Un grup molt nombrós de persones, que cridaven consignes feixistes va fer que durant hores fos impossible sortir a l'exterior a causa dels pocs efectius policials que directament ens van dir que no podien garantir la nostra seguretat. Mentrestant a l'interior, seguíem parlant de fraternitat i convivència i deixant clar que davant de les agressions no podem deixar de mostrar alternatives a l'odi.

Però principalment que en traiem de tot plegat? Doncs en traiem una nova aliança, un espai de trobada i de debat on no cal que tots els que hi formem part pensem de la mateixa manera, però compartim la voluntat de construcció en comú d'una proposta fraternal, diversa i útil a la gent, que aposti pel referèndum d’autodeterminació que ens mereixem.

Ramon Gutiérrez, portaveu d'ICV-EUiA

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi