Cops contra la democràcia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Escric aquest article a la nit de l'1-O, després d'un dia llarg on hem vist escenes que no m'hagués agradat no veure mai. Ja no es tracta d'un tema d'independència o no, ja parlem d'una cosa mot diferent. Parlem de democràcia, de drets fonamentals, de dret a exercir el vot en un referèndum que hauria de ser la cosa més normal en un país democràtic.

Però el que avui hem vist ha superat qualsevol de les expectatives. Les càrregues policials a dins dels col·legis i als carrers de les nostres ciutats ens han donat una imatge que molts creiem que mai es donaria. Tant és l'excusa de legitimitat que es pugui dir per sostenir aquestes accions, han sigut totalment desproporcionades. Homes i dones pacífics, gent gran, han sigut arrabassats dels col·legis com si fossin elements perillosos. Gent sagnant, gairebé vuit-centes persones ateses als centres d'emergència, cops de porra a gent que es manifestava pacíficament. Imatges més pròpies de la Turquia d'Erdogan que d'un país membre de la UE.

Una pèssima estratègia, la del govern del PP de Madrid, de respondre a un acte pacífic amb una contundència desmesurada. Per què les imatges emeses al llarg del dia pels mitjans de comunicació i per xarxes socials, han portat al fet que molta gent que no hagués sortit a votar (per convicció o per mandra) ho hagin fet com acte de reivindicació i de condemna a la repressió brutal.

Conec molta gent que ha desafiat la policia per anar a dipositar un vot en contra de la independència, exercint el seu legítim dret, i sumant el seu acte als que ho han fet a favor del si. I gent que fins fa uns dies estaven en contra del referèndum, han canviat el seu discurs per condemnar les càrregues policials on el principi de proporcionalitat de resposta ha brillat per la seva absència. La pèssima i condemnable actuació del govern de Madrid ha donat més força a la convocatòria i ha unit a gent que fins ahir tenien opinions diferents. En definitiva, més actuacions policials que el mateix Govern de Madrid no ha condemnat i que ha demostrat que Espanya té uns greus problemes a l'hora de respondre a qualsevol desafiament democràtic.

M'arriben comentaris d'amics de fora de Catalunya, temen que aquesta manera de fer és normalitzi, que la repressió policial que avui hem viscut, es dugui a terme a altres llocs per altees raons. Entenc la seva por.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi