Les Planes, un barri dividit

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat és una ciutat peculiar per moltes coses. Una d'elles és la seva extensió territorial, una de les demarcacions municipals més grans de la província de Barcelona. Això fa que el terme municipal inclogui, a part del centre de Sant Cugat, una sèrie de nuclis separats que, tot i formar part de la ciutat, tenen una idiosincràsia pròpia.

Un d'aquests nuclis, amb una forta identitat, es Les Planes. Un barri enclavat al parc natural de Collserola i oblidat durant molt temps. Un barri que a més a més està dividit entre Sant Cugat i Barcelona, un fet que fa encara més difícil solucionar bona part dels seus problemes.

Parlem d'un barri amb un origen obrer, construït als anys seixanta i setanta per gent que fugia de la manca d'habitatge assequible a Barcelona. Homes i dones que van construir ells mateixos les seves cases de manera alegal, creant amb aquest fet una nova realitat que no coneixia de fronteres. Per això les cases van créixer sense control urbanístic tant en la banda de Barcelona com a la de Sant Cugat. La posterior regulació del barri i els inicis de la seva urbanització van ajudar a fer aflorar la problemàtica de dependre de dues administracions municipals diferents.

Carrers que depenen de Sant Cugat en un cantó i de Barcelona en l'altre amb la dificultat que això suposa per a la seva neteja o manteniment. O una seguretat en mans de dos cossos policials, la policia de Sant Cugat i la Guàrdia Urbana de Barcelona, que no poden actuar fora de la seva circumscripció. En definitiva una problemàtica que necessita la coordinació de les dues administracions.

L'anterior mandat, per pal·liar aquest fet, va crear una taula de coordinació entre l'Ajuntament de Barcelona i Sant Cugat que va permetre unificar criteris i serveis a Les Planes. Lamentablement aquest mandat aquesta taula ha deixat de reunir-se, amb el consegüent perjudici cap als veïns de Les Planes. D'aquesta manera ha desaparegut una excel·lent iniciativa que permetia solucionar problemes i proposar solucions amb un òrgan que superava la doble administració. Cal que els agents polítics recuperin aquesta taula de coordinació, no només amb promeses, sinó amb fets. I cal fer-ho ja. Pels veïns d'un barri, Les Planes, que fa temps que està demostrant que la voluntat popular és més forta que qualsevol frontera administrativa.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi