El decreixement: utopia o la solució?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Últimament amb tots els canvis i lluites que estem vivint, miro una mica més enllà, i cada cop veig més clar que tenim un problema d'arrel en la nostra societat i és important que no el perdem de vista.

El nostre sistema està obsolet, ja no funciona. El que ha fet i està fent per sobreviure és encara més destructor i repressor que mai. Vivim en un sistema econòmic que està malalt, que no és equitatiu i que agredeix al planeta i a tots els éssers que hi vivim.

Consumisme i producció són els grans eslògans d'aquest món, i el que està fent és destruir-nos com a persones i com a societat. És el moment d'obrir els ulls i lluitar per intentar trobar alternatives a aquest model de vida que ens han venut i que hem acceptat com a únic sistema possible.

Des de fa uns anys està agafant cada vegada més força un nou model econòmic: el decreixement. Aquest moviment té per objectiu disminuir de forma responsable la producció mundial i d'aquesta manera trobar un equilibri entre producció i consum sense destruir el nostre planeta.

És evident, que actualment relacionem el creixement econòmic i el desenvolupament com una cosa positiva que ajuda a augmentar la qualitat de vida de les persones. Però realment és així, o és que estem emmirallats dintre d'aquest sistema?

Actualment l'economia de mercat disminueix la nostra qualitat de vida. No ens fa més feliços, sinó més esclaus d'aquest sistema que propugna la producció i el consum com l’única forma de vida idònia per la nostra societat.

Des de fa molts anys existeix un problema molt gran, i és que vivim de forma il·limitada en un planeta amb recursos limitats. I això ha sigut i és positiu? Jo diria que no, cada vegada hi ha més desigualtat social, estem destruint el nostre planeta i no crec que això ens faci ser més feliços.

És el moment de fer una revolució cultural i canviar els nostres valors com a societat: abandonar la idea que el creixement econòmic és positiu perquè el que estem fent és destruir-nos i destruir el món.

Per això el decreixement treballa per un nou sistema amb la teoria de les 8R:

- Revaluar: redefinir els nostres valors com a societat

- Reestructurar: adaptar els mitjans de producció i les relacions socials als nous valors

- Redistribuir: disminuir el poder de les classes consumidores i reeducar la població en la disminució de consum innecessari

- Relocalitzar: promoure la producció en l'àmbit local

- Reconceptualitzar: canviar el concepte de riquesa (no és positiu, és negatiu)

- Reciclar: evitar el consum irresponsable

- Reutilitzar: allargar l'ús dels productes que tenim

- Reduir: reducció de l'impacte que tenim a la biosfera pel nostre consum irresponsable

És el moment d'obrir els ulls i canviar, perquè el nostre sistema actual és insostenible. I per molt que ens "venguin" que el creixement és necessari no té per què ser-ho. Jo no veig més felices a les persones, tot el contrari, vivim en un sistema malalt i que fa emmalaltir.

S'ha d'intentar parar aquest motor que fa anys que funciona i que intenta sobreviure a qualsevol cost, perquè qui rep aquestes conseqüències som nosaltres i les futures generacions que vindran. Reduir el consum, disposar de més temps lliure, redistribuir la riquesa no són sinònim de pèrdua sinó de qualitat de viure.

Eulàlia Léon, coach i treballadora social a Actua

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi