Jocs sense rols

Fundadora de Noestàsola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'altre dia al bus tenia al costat una dona mirant fixament un catàleg de joguines, anava passant les pagines una a una i encerclant el que l'interessava. Vaig veure bàsicament dos colors, rosa i blau, i vaig veure fotografies de nens amb jocs d'acció i moltes fotografies de nenes en tons roses amb cotxets, nines, rentadores... Un món de coses per potenciar la cura i fins i tot un artilugi rosa pujant que pretenia ser un relaxador per la cara amb piles, “per cuidar-te”,anunciava. Caram, no m'estranya, després de cuinar, de donar els bibes, de canviar els bolquers, de treure a passejar els ninos, de fer la bugada... t'oferien el màgic aparell per fer-se massatges a la cara. I clar està, en aquell catàleg no vaig veure ni una sola cara de un nen traient a passejar el nino, ni fent rentadores, clar que ells no tenien en color blau el super desestressant aparell de massatges.

Cal fomentar els jocs sense exclusions de gènere, quan som infants no entenem de rols ni programació de gènere, cal estimular la cooperació igualitària, respectar els seus gustos, escoltar-los, potser t'està demanant una joguina que no concorda amb el teu esquema mental de concordança de sexe, mira la seva cara, t’ho diu tot. Encara recordo la desil·lusió quan a un cosí meu li van portar un scalextric preciós, gran, amb un munt de peces... i a mi el cotxet amb la nina.

Fins la segona guerra mundial s'utilitzava el blanc tant per a nenes com per a nens i, segons explica la historiadora B.Paoletti en Pink and Blue: Telling the girls from the boys in America, el color rosa es comença a associar a les nenes als anys 80. Llavors els colors són associacions que fem en funció del sexe, podrien anar i venint depenent de modes però no les accions que acostumem a pensar que ha de tenir un nen o una nena.

Nens astronautes, nens inventors, nens d'acció amb jocs que fomenten la seva llibertat, la seva creativitat i nenes cuidadores, que donen, en espais íntims com la llar. Nens i nenes que assumiran des de ben aviat que jugar amb nines és cosa de nenes solament i que explorar el món és cosa de nens.

Trenquem estereotips, revisa’t, potser tens creences que influeixen en la transmissió de rols. Potser el teu fill o filla et demana una altra cosa que no concorda amb el que tu creus, amb el que tu jugaves.

A la cadena de Toy Planet, en el seu catàleg del 2017, hi apareixen nens jugant amb nines i nenes amb joguines de bricolatge. A més, també en el seu catàleg del 2016, va incloure fotos de nens i nenes amb diversitat funcional i síndrome de Down; preciosa forma de contribuir ja que en aquest món hi han molts nens i moltes nenes diferents dels dels catàlegs, i cal visibilitzar-los.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article