L'Alternativa ens porta a Barcelona dos directors perquè presentin els seus films

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La ruptura de gèneres, la innovació i la representació de la realitat són uns dels motors de la 24a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona que des del dilluns 13 fins el diumenge 19 de novembre ens ha ofert projeccions a diferents espais del CCCB. Després de gairebé un quart de segle reivindicant aquest tipus réplicas de relojes cinema lliure i compromès, difícil de trobar dins els circuit de sales comercials, el festival ha ofert més de 200 films incloent a la secció oficial 10 llargmetratges i 15 curtmetratges on la llibertat personal, els somnis i els drets humans entre altres son algunes de les línies comunes.

Entre totes les projeccions de la secció de competició dues han sigut presentades pels propis directors, oferint al públic noves visions i perspectives dels films. En els dos casos, els espectadors han pogut gaudir també d'un col·loqui dirigit pels propis directors on ens han presentat: Milla de Valérie Massadia i Niñato d’Adrian Or. Les dues pel·lícules, curiosament molt relacionades però amb mirades ben diferents, ofereixen als espectadors la oportunitat de conèixer dos històries reals on el pur realisme, la quotidianitat, la força i voluntat per superar les dificultats que apareixen a la vida dels protagonistes juguen un paper molt important.

Els directors han explicat el gran treball realitzat durant mesos, inclús anys en els cas de l’Adrià Or, amb els actors que encarnen les seves pròpies pells per representar un tros de la seva vida a la gran pantalla. Un treball de confiança i coneixença imprescindiblement necessària per poder captar les mirades, els sentiments i poder jugar amb la màgia de la improvisació.

Milla és un film que reflexa amb una realitat molt íntima la vida d'una parella de joves adolescents on la protagonista, Milla, de 17 anys, juntament amb la seva parella, Leo, un parell d’anys més gran, viuen en un univers cruel que farà que junts marxin a un petit poble de la costa del nord de França, on trobaran el seu lloc dins d'un món ple de dificultats. La vida però, la posarà a prova quan ella es trobi sola, amb una nova vida a portar i cuidar i criar.

Després de més de dos hores d'una atrevida immersió a la vida de la Milla, la directora va acceptar totes les preguntes dels assistents al col·loqui i ella mateixa, trencant el gel, va comentar la importància que té el ritme en aquesta pel·lícula a l’hora de marcar les diferents fases per les que passa la protagonista, on es reflecteixen molt bé les realitats de cada moment, portant a l’espectador a endinsar-se dins del film.

Niñato ens transporta a un món més proper on un pare amb el somni adolescent de ser cantant de Rap es veu encarat amb la realitat de tirar els seus tres fills endavant. És un film amb una alta senzillesa on simplement veiem moments la vida del pare i de com va aprenent juntament amb els seus fills la importància i els valors que vol transmetre als seus descendents.

De nou amb un gran treball d’actors, els jove director madrileny va iniciar el col·loqui molt enfocat en la seva manera de treballar, destacant la manca de recursos i la gran importància del muntatge i del treball de selecció entre tots els continguts gravats, per donar un ritme sostingut que fa que neixi aquest film tendre i real.

Maria Noguer Capellas, membre de l'Associació Jove de Cinema

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi