Nous temps, noves cavalcades

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ha passat ja un any des de les cavalcades de reis que van repensar les tradicions d'aquestes festes. Parlo de les cavalcades que a València o directament a casa nostra, com es el cas de La Floresta, van introduir la novetat de portar reines en comptes de reis. Si a això sumem les cavalcades republicanes que es van fer a algunes localitats o el vestuari trencador dels Reis Mags a Madrid, parlem d'una onada de revisió de la tradició dels Reis Mags d'Orient.

Totes aquestes revisions van dur una gran polèmica que, argumentant el possible trauma que es pogués generar en els infants, van exigir tirar enrere aquestes revisions de l'imaginari col·lectiu tradicional. Curiosament, un any després no sembla que el col·legi de psicòlegs infantils hagi emès cap comunicat per l'augment de traumes entre els nens a causa d'aquestes cavalcades alternatives. És a dir, la suposada afectació cap als infants ha sigut absolutament inexistent i això ho demostra les noves cavalcades com la de l'"Orgullo de Vallecas", que incloent una drag queen entre les seves reines, ha sigut rebuda entre aplaudiments per pares i infants, sense generar ni decepcions ni traumes, només les queixes dels grups reaccionaris de sempre.

És trist que quan determinats grups d'ideologia conservadora volen defendre les seves idees reaccionàries, s'escudin en la defensa dels nens. Nens que en cap moment troben res de dolent ni en la manera de vestir ni en com es representen els reis mags. Per a ells només compta la il·lusió d'aquella nit i l'entrega dels regals, la vistositat i felicitat que desprenen les cavalcades, independentment de qui les formi i el clima d'amor i pau que aquestes manifestacions porten a tota arreu. Potser el problema és que el rebuig cap a aquesta revisió de les cavalcades no està en la mentalitat d'uns infants que no hi veuen res dolent, sinó en la d'uns adults que s'escandalitzen per coses com aquesta i en canvi miren cap a un altre cantó quan es tracta de dades de pobresa, d'opressió política o de qualsevol altra de les misèries humanes.

L'única dada bíblica que tenim sobre els reis mags és l'evangeli de Sant Mateu, on no parla ni de reis ni de mags ni tan sols del seu número, només d'un grup de savis vinguts d'orient. I precisament si manca alguna cosa en aquest país, són savis, i si hi ha alguna cosa que sobra són ideòlegs camuflats en salvadors de la moral infantil.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi