La posició respecte el Memoràndum uneix els principals partits grecs

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest proper diumenge cinc partits amb representació parlamentària es presentaran a les eleccions amb pràcticament el mateix programa econòmic i polític. Syriza, Nova Democràcia, To Potami, Pasok-Dimar i els Grecs Independents van a les urnes recolzant i prometent aplicar el tercer memoràndum firmat pel primer ministre grec, Alexis Tsipras. La diferència entre uns i d'altres es tan sols de matisos.

Aquest passat dilluns va tenir lloc a la televisió pública grega, ERT, un debat entre els líders de Syriza i Nova Democràcia. El recent elegit líder de Nova Democràcia, Evangelos Meimarakis, es va comprometre a aplicar totalment el Memoràndum, i de fet es va oferir com a soci de govern de Syriza si fos possible arribar a un acord de mínims. Tsipras va respondre que no hi hauria acord amb Nova Democràcia tot i que va suggerir que si no obtenia la majoria absoluta estava disposat a pactar amb d'altres partits. No va aclarir, però, si repetiria l'aliança amb Panos Kammenos, líder del nacionalista i conservador partit Grecs Independents, o si contemplava una coalició governamental àmplia amb d'altres partits com Pasok o To Potami.

En conjunt, el debat televisiu va mostrar una manca evident d'antagonisme entre ambdós candidats ja que el seu acord en matèria de política econòmica era quasi total. Les úniques diferències apreciables entre Tsipras i Meimarakis van consistir en alguns assumptes de política exterior; i respecte al tracte a oferir als refugiats de Siria, que aquests dies estan arribant en grans quantitats a les illes gregues des de Turquia. Meimarakis va defensar el tancament de les fronteres i Tsipras va respondre vagament apel·lant a que Grècia està sent una zona de trànsit per als refugiats.

Respecte a l'oposició vers el tercer memoràndum, que és el tema clau a Grècia i estableix les fronteres polítiques, hi ha principalment quatre partits oposats al memoràndum: el Partit Comunista Grec (KKE en les seves sigles en grec), la recent escissió de Syriza "Laike Enotita" (el nom de la formació significa Unitat Popular), la coalició de l'esquerra anticapitalista Antarsya (que no té representació al parlament grec) i la neonazi Alba Daurada.

El dia posterior a les eleccions

La pregunta del milió és qui aconseguirà capitalitzar l'esperit i la força de l'OXI no tan sols en aquestes eleccions, sinó després de les eleccions. El memoràndum a aplicar comporta mesures draconianes que de ben segur afectaran la popularitat del proper govern. El memoràndum consisteix en un rescat per valor de 80.000 milions d'euros (dels quals 30.000 seran usats per a recapitalitzar bancs privats) i obligarà al proper govern a crear un fons de privatització que haurà de vendre tot el que resta del sector públic, sector energètic, ferrocarril, ports del Pireu i de Tesalònica...etc. amb l'objectiu de recaptar 50.000 milions d'euros per pagar els interessos del deute principalment.

Actualment la popularitat de Tsipras es troba per sota del 29% d'acceptació de la poblacio grega, i això que encara no ha aplicat el memoràndum, quan el juliol havia arribat a augmentar fins al 60%. A més a més segons les enquestes d'opinió, el 70% de la població grega creu que les mesures del memoràndum són perjudicials per a l`economia grega.

Per tant, és d'esperar que en els mesos posteriors a setembre hi hagi una forta desaprovació del govern que apliqui les mesures esmentades, es probable que aquesta desaprovació es visibilitzi amb l'augment de protestes socials. La qüestió és, però, quin actor polític liderarà l'oposició al govern pro austeritat.

Unitat Popular apareix per a representar l`OXI

A finals d'agost passat es va conformar una nova formacio a partir dels 25 diputats de Syriza que al juliol havien votat contra el memorandum en el parlament grec. Les corrents d'esquerres de Syriza han abandonat en massa el partit i s'han unit a Unitat Popular amb l'objectiu d'esdevenir un bloc polític i social que expressi en les eleccions i després la voluntat nacional popular grega és a dir que representi el No del referèndum.


Unitat Popular ha rebut una forta empenta a partir de les adhesions de carismàtiques figures com Panagiotis Lafazanis (ex ministre d'energia de Syriza), Zoe Konstantopoulou (presidenta del parlament grec i impulsora de la comissio internacional d'auditoria del deute grec), Manolis Glezos (figura històrica de l'esquerra grega per la seva lluita contra l'ocupació nazi) o Costas Lapavitsas economista de renom.

La nova formació vol visibilitzar el terratrèmol polític que suposarà el memoràndum i defensa la presa de decisions unilaterals com el no pagament del deute, el control del sector financer, la reconstrucció de la sanitat i l'educació pública, l'abolició dels memorandums i la sortida de la Unió Europea. Recentment l'economista Costas Lapavitsas va explicar el pla econòmic de la formació en una xerrada a la facultat d'economia de la Universitat d'Atenes. Essencialment Lapavitsas va reconèixer que "és impossible canviar la Unió Europea" i que per tant "cal marxar immediatament de l'eurozona". En aquest sentit Lafazanis, líder d'Unitat Popular, manifestava en un míting que "quan negociem amb la Unió Europea tindrem un pla alternatiu: sortir de la UE. Per a nosaltres tornar al dracma no és una catàstrofe sinó una oportunitat d'esperança. Ja que la moneda és una eina per a ser independents de la Troika i d`Alemanya".

Com expresava Zoe Konstantopoulou per a Unitat Popular "en la democràcia hi ha un líder i aquest és el poble. Entre el dilema memoràndum i democracia nosaltres estem amb la democràcia i el poble". Així mostrava Konstantopoulou el suport incondicional al OXI i a la voluntat democràtica de la població grega.

L'ombra del feixisme

Malgrat que Unitat Popular tingui grans oportunitats per a encapçalar una oposició progressista al proper govern pro austeritat les enquestes li donen un resultat dispar, entre el 4 i el 8% dels vots. Per altra banda, Alba Daurada també té una oportunitat d'or per a mirar de capitalitzar l'enuig i el desengany amb Syriza. El líder d'Alba Daurada ha reforçat el seu discurs patriòtic conservador acusant a Syriza de "vendre la pàtria a la Troika" i presentant el memoràndum com a un "etnicidi per al poble grec".

Alhora amb la crisi dels refugiats afectant algunes illes gregues, que estan sent desbordades per l'arribada massiva de refugiats Alba Daurada ha reforçat el seu discurs xenòfob defensant el tancament de les fronteres i l'acció policial per a evitar que les illes gregues del mar Egeu esdevinguin com "Pakistan", en paraules del portaveu de la formacio, Ilias Kasiriadis. Així doncs, el partit feixista que en les eleccions del 25 de gener va obtenir un 6'9% del vot aquest diumenge pot creixer fins al 10% del vot segons algunes enquestes.

Sigui quin sigui el vencedor de les eleccions, Nova Democràcia o Syriza, el més important ocorrera després. El final de la crisis política i econòmica grega serà fruit d'un resultat contingent entre les forces polítiques contendents. Grècia es jugarà en els propers mesos una alternativa popular i progressista al memoràndum o be una alternativa autoritària i oligàrquica.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi