Quina opció escollirà Sant Cugat el 27S?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ja fa dies que s’ha iniciat el compte enrere d’unes eleccions que a priori han de marcar un punt d’inflexió en l’organització política de Catalunya. La independència total de l’Estat Espanyol a través d’una DUI (Declaració Universal d’Independència), la independència a través d’un full de ruta de 18 mesos, una disposició addicional a la Constitució, un canvi Constitucional dins d’un marc federal, la negociació d’un referèndum pactat que sigui vinculant o generar petits canvis per un millor encaix entre Catalunya i Espanya. Aquestes són les propostes i les possibles sortides que tenen damunt la taula ara mateix tots els santcugatencs i el conjunt de catalans.

Sembla, per tant, que sigui quin sigui el mandat democràtic de les urnes aquests comissis generaran un abans i un després pel que fa al marc polític que defineix actualment Catalunya. Tot i això, és evident, que hi ha propostes que busquen un canvi radical, mentre que d’altres només volen maquillar la Catalunya actual. Quina opció escollirà Sant Cugat el 27-s?

L’última enquesta, abans que es tanqués ahir a la mitjanit el termini per publicar-ne, ha estat encarregada per 8TV i marca la mateixa tendència que les anteriors. L’enquesta pronostica una victòria independentista ajustada pel que fa als escons 71-73 (sumant Junts pel Sí i CUP-Crida Constituent) però una derrota en percentatge de vot (48% sumant els mateixos partits ara esmentats). Ciutadans es quedaria a l’oposició amb 18-20 escons. Catalunya Sí que es Pot, PSC i PP obtindrien 15, 14-15 i 13 escons respectivament.  

Si comparem aquesta enquesta a nivell català amb els resultats de les últimes municipals a Sant Cugat veiem que hi ha poques similituds. La federació, ja dissolta de CiU, va aconseguir 11 regidors dels quals 3, en el seu moment formaven part d’Unió. Ara mateix només Cristina Paraira i Esther Salat són d’unió i Carles Bruarolas forma part de Demòcrates de Catalunya, l’escissió independentista d’Unió. Suposant que Unió mantingués les dues regidores, Convergència i Demòcrates obtindrien 9 regidors. Sumant els 4 regidors de la CUP i els 3 d’ERC les forces independentistes sumarien un total de 16 regidors. Això significaria una amplia majoria independentista en escons i en vots (63,38%). Per contra les forces contraries a la independència a Sant Cugat obtindrien un total de 9 escons i 32,27% dels vots.

Seguint el patró de les municipals, Sant Cugat apostaria clarament per la independència de Catalunya amb un 63,38% dels vots emesos. Si agafem els resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya a Sant Cugat la tinència varia a la baixa. En aquest cas, sense poder discernir dels vots de Convergència i els d’Unió, els partits pro independentistes van obtenir 59,67% dels vots (contant Solidaritat Catalana). Els contraris a la independència sumarien un 35,98% a falta de saber el percentatge que representaria Unió.

Tot i aquest repunt a la baixa en les eleccions del 2012 al Parlament, es mostra una clara diferència entre Sant Cugat i Catalunya. La ciutat del Vallés Occidental estaria per sobre de la mitjana catalana. Però tots sabem que les enquestes, tal i com diu el tòpic, les carrega el diable i que cada comissi es diferent a l’anterior i està influenciat de manera directa per molts factors diversos. A més, cal afegir que CiU mai s’havia mostrat obertament independentista en les eleccions al parlament del 2012. Malgrat tot, això és el que va succeir en el passat i el que pronostiquen les enquestes. El que passi el 27-S només ho sabrem un cop acabi l’escrutini

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi