Seguretat: nous temps, noves tecnologies

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Com ja sabem Sant Cugat té el trist honor d'ocupar un dels primers llocs en la llista de municipis amb més robatoris de Catalunya i també un dels que té el rati més baix d’agents per habitant.

No donaré més dades perquè vull centrar-me en el que s'està fent per solucionar la situació en què vivim els veïns. Molts, jo puc donar gràcies de no ser un d'ells, han patit vivències espantoses i frenètiques, que gelen la sang, al tornar a casa i descobrir-la potes enlaire o més esgarrifós encara, estar dormint o mirant la tele i trobar els lladres dins casa teva.

L’experiència ha de ser traumàtica i et marca per a tota la vida, sense comptar les pèrdues econòmiques o sentimentals que fan mal a la butxaca i al cor. Entenc que Sant Cugat és un municipi difícil de controlar, molts barris tenen una gran extensió i estan plens de cases unifamiliars i en la foscor de la nit és pràcticament impossible distingir cap cosa. Per fer “un más difícil todavía”, moltes cases, especialment a Valldoreix, estan al costat del Parc de Collserola i uns altres boscos, el que significa que els lladres tenen una via per fugir més rapida. Durant el dia la major part dels carrers fora del nucli urbà estan deserts a no ser que hi hagi centres socials o comercials a prop. Amb això vull dir que entenc la dificultat a què estan sotmesos la Policia Municipal i els Mossos.

Amb un intent de donar confiança i tranquil·litat des del Departament d’Unitat de relacions amb la Comunitat de la Policia Local, han posat en marxa un experiment aprofitant l’ús massiu de les xarxes socials. Aconsellen que es creïn grups de WhatsApp de barri i dins d'aquests grups hi haurà individus que estaran en contacte amb un grup especial muntat per la Policia Municipal on es traslladaran les queixes o les alertes dels seus grups d'origen.

Ara els veïns i veïnes serem els ulls vigilants de la policia. Això no vol dir que ells no faran la seva tasca, que segur que sí i ben feta com fins ara, però hi haurà tot un munt de gent controlant el que passa més enllà del seu jardí.

El principi del caos?

Nosaltres no tenim els ulls entrenats per veure el que veuen ells, són professionals i la interpretació de la realitat no és la mateixa si ho fan ells que si ho faig jo. En uns casos exagerarem les coses i en altres les deixarem passar pensant que no són importants, sol

davant l'evidència flagrant reaccionarem. No dic jo que potser algú pengi una foto d'una furgoneta i doni la casualitat que sigui una matrícula buscada per la policia i s’enxampi uns delinqüents, pot passar. Per que no? Però que la flauta soni una vegada no vol dir que un sistema funcioni.

Poden dir que aquest experiment serveix perquè tothom s’informi de les accions policials que es duguin a terme, dels consells de seguretat que dona la policia o potser l’avís d’alguna alarma social, però Valldoreix és un poble i tard o d’hora t’assabentes de l’actualitat i a Sant Cugat amb els mitjans que té tampoc costa tant.

Quan veiem com uns desconeguts entren en una casa amb caputxa, o quan, com ja ha passat, sabem segur que a casa del nostre veí no hi hauria d'haver ningú però veiem ombres que es mouen; ho escriuràs en xarxes i esperaràs que el contacte amb la Policia estigui despert perquè passi l’avís o trucaràs al 112?

Hauria de ser més ràpid trucar al 112 que començar a enviar missatges de Whatsapp al grup de barri esperant que la cadena humana funcioni i no estiguin tots dormint perquè siguin les 2 del matí. Però sembla que la resposta del 112 és lenta, fet comprovat per alguns veïns de Valldoreix que van esperar més de 25 minuts fins que van arribar els Mossos. Amb aquesta dada, que és el que hem de fer si necessitem la Policia urgentment? Ho sé, ho sé, trucar al 112 immediatament i esperar, 5 o 25 minuts.

També és veritat que fa poc que s'ha posat en funcionament i per justícia se li ha de donar a la iniciativa un temps prudencial per veure si funciona. Però en qualsevol cas no és suficient ni de llarg. Tenim una bona Policia, experimentada i competent, ara només falta tenir uns bons polítics que la gestionin correctament i que la deixin treballar sense convertir-los en una eina de publicitat política del govern de torn o els facin prendre partit en el tema estrella d’aquesta temporada, el procés, perquè la lectura que es trasllada al ciutadà, és la que algú ha entrat en mode caos i ja no sap què inventar davant l'augment de robatoris al municipi.

Com a mitjà d'informació no està malament, més ràpid que el boca orella usual en un poble, però poca cosa més.

I respecte a Valldoreix, l’EMD hauria de liderar una iniciativa per buscar solucions efectives per a la protecció dels veïns de Valldoreix i pressionar l’Ajuntament de Sant Cugat fins aconseguir-ho. No sé quines poden ser aquestes mesures que haurien d’acompanyar en els grups de WhatsApp, al carrer els veïns parlen de posar càmeres de vigilància, més efectius al carrer i no darrere d’un escriptori...

Si no ens trobem segurs a casa nostra, darrere d'un mur, amb alarmes, gossos i alguns previ pagament de seguretat privada, i l'administració, l’EMD i l’Ajuntament, segueix mirant cap a un altre costat, és que alguna cosa està funcionant rematadament malament i hi ha poc interès polític en solucionar-ho.

Susanna Casta, veïna de Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi