Polítics i títols acadèmics

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El tema de l'engany en els nivells d'estudi dels nostres polítics, demostra que per fi alguna cosa comença a canviar. Que es faci dimitir una ministra pel fet que el seu doctorat pugui ser fraudulent ens comença a posar a escala de les democràcies europees. I les investigacions sobre els màsters i "doctorands" de la resta de polítics ens demostra que el tema no es queda aquí.

Ja fa temps, a Europa, que un polític menteixi en el seu currículum acadèmic és causa per a la seva dimissió. Però fins fa poc en aquest país això no era important. No només ningú investigava els títols universitaris dels polítics, sinó que fins i tot hi havia càrrecs públics que, com que no podia posar cap títol universitari, tenia la poca vergonya de posar "estudis en...". Un terme que significa que s'ha començat una carrera, però no s'ha acabat.

De fet recordo a un polític, ja desaparegut de la vida pública, que posava en el seu currículum "estudis en Ciències Polítiques" i resultava que només tenia aprovades un parell d'assignatures. Però això no va ser problema per continuar mostrant en el seu currículum, durant anys, que tenia "Estudis en Ciències Polítiques".

Perquè una cosa ens ha de quedar clara, si li donem importància als estudis (i així ha de ser), cal que comprovem les titulacions de tots els nostres polítics, perquè qui menteix en el seu currículum acadèmic no dubtarà en mentir en qualsevol altre tema.

Però també cal denunciar els que tenen la poca vergonya de posar estudis que encara no han acabat, encara que utilitzin termes com "Estudis en..." o "Cursant o acabant estudis en...". Les titulacions acadèmiques es tenen o no es tenen, posar que s'està "estudiant" una carrera és un intent vergonyós de confondre a l'electorat. I, per descomptat, quan algú ja passa de la trentena, és difícil de justificar que encara no s'ha acabat una titulació acadèmica com és un grau o una llicenciatura. Això demostra molt poc compromís.

Per descomptat, algú dirà que no cal titulació acadèmica per exercir de polític. I potser tenen raó. Però el que està clar que si un polític no té títol acadèmic, és preferible que no posi res a què s'inventi un títol, l'hagi obtingut fraudulentament o tingui la poca ètica de posar que encara no ha acabat la carrera. Així que us convido a donar un cop d'ull a les pàgines de les diverses institucions públiques per veure els currículums dels nostres governants. Potser us emportareu alguna sorpresa sense anar gaire lluny de Sant Cugat.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi