I ara què?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ja han passat més de 24hores de les eleccions més massives de la història de Catalunya, si comptem a partir de la transició espanyola. Alguns partits avui s’han despertat amb ressaca després de la festa grossa d’ahir. En canvi d’altres no han pogut aclucar l’ull en tota la nit pensant en quina part de l’estratègia electoral i comunicativa ha fallat. Els resultats a nivell català segur que tots ja els coneixeu i cadascú ha tret les seves conclusions i aquells que no ho tinguin clar, només cal que mirin el recull de portades dels principals diaris internacionals.

A part de les lectures partidistes que va fer cadascú, a Sant Cugat hi ha un partit que va destacar per sobre dels altres i aquest és diu Junt pel Si. La coalició entre ERC i CDC va aconseguir el suport del 47,91% del vots emesos, amb una participació que ratlla el 84% del cens de la ciutat. Aquests percentatge de vots aconseguit per la coalició independentista va aconseguir agrupar 23.659 vots. La incògnita d’aquestes dades és saber si el fet d’anar junts ha beneficiat o no els partits que s’han unit.

A les eleccions municipals del passat mes de maig el 36,97% dels electors que van exercir el seu dret a vot, va escollir l’opció de CiU mentre que l’11,21% es va decantar per l’opció Republicana. És a dir, un 48,18% dels vots emesos van fer costat als dos partits que ahir al vespre junts van aconseguir un 47,91% dels vots. Tot i que el percentatge de les municipals es lleugerament més elevat, el total de vots és inferior -17.624-. Per tant, respecte les municipals del maig la unió entre ERC i CDC s’ha segellat amb una resposta positiva dels santcugatencs amb més de 6.000 votants.

La tendència espectacularment positiva entre els dos comicis, es redueix si comparem els resultats obtinguts aquest diumenge amb les eleccions autonòmiques del 2012. En aquell cas CiU va obtenir 18.052 vots que es va traduir en un 41,19% del recolzament a les urnes. Per la seva banda, ERC va obtenir el 12,86% dels vots arribant així als 5.636 vots. En els comicis del 2012 els dos partits sumaven un total de 23.688 vots, 29 vots més que els resultats del 27 de setembre. Amb aquesta diferència ínfima entres els dos comicis podríem dir que Sant Cugat avala la coalició i li dona més suport, ja que en els comicis de 2012 encara hi havia els vots d’Unió.

Davant d’aquest escenari polític les preguntes sorgeixen com bolets. La federació actual de CiU a Sant Cugat aguantarà fins la següent legislatura? En cas de resposta afirmativa, CiU es tornarà a presentar com a coalició o apostarà per la unió amb ERC? Unió després de veure els resultats a Catalunya i a Sant Cugat es presentarà sola o s’unirà amb l’aventura de Convergència?

De moment no tenim resposta a aquestes i moltes d’altres preguntes que es configuren a la mentalitat de tots després d’analitzar el resultats de la candidatura més votada. Una cosa sí que sembla estar ben clara, a partir d’ara el mapa polític canviarà per complert. Per cert, Duran i Lleida va ser xiulat i catalogat de botifler a la seu electoral de Junts pel Sí quan va aparèixer a TV3. Potser això ens dona alguna pista del que passarà.  

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi