Una jornada per al record

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Avui fa un any que ho vàrem fer. Avui fa un any que, contra tot pronòstic, vàrem aconseguir el que crèiem impossible; fer el referèndum d'autodeterminació promès. Per sobre de les prohibicions, de la vigilància i de la por, els homes i dones de Catalunya van aconseguir tirar endavant una de les accions mes èpiques de la nostra història contemporània.

Creant una xarxa per fer arribar les urnes, burlant així la vigilància policial. Fent nit als col·legis electorals per evitar el seu tancament. Acompanyant els membres de les taules durant tot el dia per evitar el tancament dels col·legis. Enfrontant-se pacíficament a desmesurades càrregues policials. Vigilant l'escrutini per evitar intervencions.

En definitiva, tot un poble en acció que va saber demostrar que els catalans quan volem no coneixem el límit a l'hora d'aconseguir un objectiu. Un 1 d'octubre de 2017 memorable i que sempre quedarà a la nostra memòria. Una festa de la democràcia que demostra que quan el poble vol exercir els seus drets, no hi ha autoritat que el pugui aturar.

En aquest any han passat moltes coses, potser no les que volíem, però al cap i a la fi vàrem aconseguir una fita magnifica que tot el món va poder veure. Les càrregues policials encara estan per condemnar i investigar, els resultats del referèndum encara no s'han convertit en una República efectiva, calen encara molts passos per seguir. Però el que no ens trauran mai és la dignitat aconseguida amb una fita històrica com la del referèndum, potser un dels majors actes de sobirania que un poble pot exercir; el dret a escollir el seu destí.

Serveixi aquest humil article com a homenatge als homes i dones que varen formar part de l'organització. Als que varen aguantar els cops dels policies abans que deixar que s'enduguessin les urnes. Als que varen fer guàrdia nit i dia per protegir els col·legis. Als mossos que es van encarar als policies vinguts de fora per defendre als seus conciutadans. I, sobretot, a tots els que varen anar a votar per demostrar que els catalans no tenim por a decidir el nostre destí. I entre ells, un record especial als que varen anar a votar "no" en el referèndum, per demostrar que per a ells la democràcia està per sobre de qualsevol ideologia, ells també van fer gran aquell dia.

Francesc Carol, llicenciat en Antropologia i Dret

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi