Siguem responsables!

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ahir hi va haver al PAV2 de la rambla del Celler la fira de consum compromès promoguda per diverses entitats de caire independentista. La fira era una mescla empreses amb voluntat catalanista i projectes de l’economia social i solidària.

Es tractava d’un format al que acostumats a les fires d’ESS que s’acostumen a fer més a peu de carrer i únicament amb projectes de l’ESS em va resultar a priori estranya, però un cop feta he de dir que l’experiència va ser molt bona. I es que la mescla de públic que atreuen les entitats organitzadores era ben diversa i en certa mesura diferent al que podria anar a una fira de projectes estrictament de l’ESS.

En una època en què la “consiència social” està de moda, vulgui dir el que vulgui dir això, cada vegada s’entén més que el consum és quelcom polític, i aquest era el denominador comú del públic assistent a la fira. Denominador comú que és un molt bon punt de partida per poder explicar projectes transformadors com Cal Temerari o altres de l’economia social, encara que ens haguéssim de rasgar les vestidures compartint espai amb projectes com Factor Energia.

Al marge de les diverses idees de com hauria de ser una societat millor que puguin tenir tots els actors implicats a la fira –que anaven des d’una economia de mercat en un marc d’una socialdemocràcia forta fins a models autogestionaris– la preocupació pel consum com a quelcom polític i la necessitat de aprendre al respecte i trobar solucions i sortides a les inquietuds personals és un gran motor.

Crec però que cal elaborar més el discurs, perquè sota el paraigües nacional on tot s’hi val, la democràcia real en els espais de treball i consum, així com el respecte al medi ambient i la vida en general i a llarg termini hauria de ser el centre de la responsabilitat en aquest consum. La no participació en l’IBEX35, l’arrelament al territori i el respecte als drets democràtics bàsics dels pobles en són conseqüències lògiques. Així doncs en aquest sentit hauríem de poder tendir a que aquest fos el llistó mínim per poder anomenar al consum responsable.

En aquest sentit cal seguir donant continuïtat a la feina feta a la fira. Projectes com l’Ateneu Cooperatiu o Opcions ja treballen en aquesta línia. En el futur hem de vetllar perquè la mare dels ous de l’economia transformadora, els projectes petits i arrelats, sí, també en l’ESS, puguin gaudir d’aquesta visibilitat i potenciar-se amb iniciatives compartides.

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi