Demà toquen canalons

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A les 10 sona el despertador, esmorza un cafè i se’n va cap a la dutxa. Encara se li enganxen les parpelles, ahir van plegar tard. Es vesteix i, com cada any, agafa el tren per anar a casa la seva tieta. Pica el timbre, el seu cosí li obre la porta, es saluden, de fons se sent xivarri i nens cridant.

– Que sóc l’última en arribar?

– Quasi, encara falta el tiet Manel. Passa, passa…

Entra i saluda a tothom, els nens corren amunt i avall cridant, hi ha gent parlant al menjador i d’altres treballen a la cuina. Li pregunta a la tieta si la pot ajudar en alguna cosa.

– Doncs mira! Podries posar papers de diari al terra de la sala. Els nens ho deixen tot ple d’escorça quan piquen el tió.

Mentre empapera la sala la seva mirada es creua amb el titular d’una notícia: “Save the Children alerta que un 27% de la població infantil a Catalunya viu en risc de pobresa. Això suposa un augment del 10% respecte a l’any passat”. Busca amb la mirada una data, el diari és de l’octubre d’aquest mateix any. Li sembla una xifra molt alta, es queda sorpresa, pensativa i de cop un soroll estrident fa que els seus pensaments tornin a la sala de la seva tieta. És el timbre, el tiet Manel ja ha arribat.

Com que ja hi son tots, els més petits ja no accepten més esperes, és hora de fer cagar el tió. Patinets, bufandes, videojocs, arracades… El tió té regals per tothom. Després del tió és l’hora de dinar, ella quasi no té gana, el pica-pica era abundant, però tot està tant bo… ja prendrà un almax quan arribi a casa. Un cop menjats els torrons, begut el cafè i, fins i tot, una copeta de whisky, se’n va cap a casa. Al tren, amb la panxa plena i carretejant la bossa amb els regals, li apareix a la ment la imatge de la plana de diari. Es pregunta si al seu poble hi deu haver gaires infants en risc, es tracta d’un municipi benestant, suposa que allà no deu passar. Arriba a casa, deixa els regals i es prepara per tornar a sortir. Ha quedat amb uns amics per picar alguna cosa i prendre un gintònic. Quan és a la porta llesta per sortir li torna al cap una idea: quants infants del poble viuen en situació de pobresa? Fa la cerca des del seu mòbil, segons el baròmetre municipal de 2017 un 10% de la població del municipi viu en risc de pobresa, no troba cap menció pel que fa als infants.

Es queda sorpresa, no s’esperava una xifra tant alta. Surt de casa, l’estan esperant a la plaça Octavià, però no tornarà massa tard ja que demà toquen canalons.

Mònica Marqués, psicòloga i psicopedagoga d’Actua

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi