El vigilant local a l'EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Crec que tots els habitants de Valldoreix hem llegit l’article de La Vanguardia que diu que els robatoris a Sant Cugat han baixat, però mira per on a Valldoreix han pujat. La dada és sorprenent i no sé quina màquina de calcular han utilitzat perquè amb una pujada d’un 81% a Valldoreix és matemàticament impossible que els robatoris a tot el municipi hagin baixat.

No crec que algú ho estigui fent conscientment malament, penso que des de l’Ajuntament no hi posen els mitjans necessaris per aturar aquesta sagnia per ceguesa i mala gestió dels recursos. Així que els veïns de Valldoreix ens veiem en l’obligació d’anar cada mes al consistori quan toca el Ple i aixecar la nostra veu perquè ens dona la sensació que som els eterns oblidats, com si, amb el fred que fa, no tinguéssim un altra cosa a fer a les vuit del vespre.

Però la meva opinió és que potser estem posant tota la fruita al mateix cistell, vull dir que hauríem de diversificar els nostres esforços i les nostres peticions en diverses vies. Per exemple, estudiar bé quines són les competències que té l’EMD de Valldoreix i mirar si pot assumir alguna responsabilitat per evitar els robatoris o posar mitjans per impedir o fer més difícil la tasca del lladres.

Ja fa temps que li estic donant voltes a un parell d’iniciatives. He volgut centrar-me principalment en la que considero més important a causa del moment que estem vivint.

Primer: recollida en un dels convenis de competència entre l’EMD i l’Ajuntament de Sant Cugat trobem la figura del “Vigilant local”. No he trobat cap document que testifiqui si alguna vegada es va posar en pràctica aquesta vigilància però deixa ben clar que l’EMD pot fer ús del vigilant per patrullar els carrers. És una figura que ha caigut en desús, però crec que es pot recuperar actualitzant-la i delimitant molt bé les seves responsabilitats.

Segon: actualment tenim funcionant pels carrers de Valldoreix al “Vigilant Cívic” i sembla que està donant molt bons resultats, les seves obligacions són més amplies i diferents del que es busca però no deixa de ser un home mig uniformat que dona voltes per la vila i és més o menys és el que volem.

Tercer: és admissible fer un combinat entre l’antic Vigilant local i el nou Vigilant Cívic? Penso que sí, explorar aquesta via amb l’ajut dels tècnics de l’EMD seria interessant. Retocar o reescriure la fitxa de treball de l’actual Vigilant Cívic per donar-li un pes específic dins la seguretat de Valldoreix –o graduar en nivells de responsabilitat laboral del lloc del Vigilant Cívic perquè faci les dues tasques– i intentar utilitzar un Pla d’Ocupació per les contractacions és fer un pas més per endurir una mica la seguretat a Valldoreix. I per als detractors de la idea vull deixar clar que no estic parlant de deixar “sueltos” per Valldoreix a matons sense cervell ni a pistolers sinó a vigilants que per definició són persones que vigilen. I si això es pogués dur a terme, hauríem de tornar a calcular l’abonament que fa l’EMD a l’Ajuntament pel concepte de seguretat, més que res perquè estaríem cobrint un servei en part del territori municipal que els hi pertoca a ells i que està clar que no ho estan fent suficientment bé ni posant els suficients efectius per controlar els robatoris a Valldoreix.

Aconseguir que des d’una administració més propera i senzilla, com és l’EMD, poguessin atendre aquesta petició per evitar, en aquesta cas concret, entrar en una administració mastodòntica –on les gestions van més lentament i que qualsevol petició es converteix en una carrera de fons en la que et vas quedant sense oxigen– tindria una efecte balsàmic pels veïns de Valldoreix.

El que necessitem és personal visible als carrers i no per veure’ls nosaltres, els veïns, que també, sinó perquè ho facin els lladres. Sabem que no serà una mesura miraculosa però segur que ajuda, com un impediment més, a assegurar els nostres carrers i sobretot ens donarà una mica més de pau i tranquil·litat als veïns que ja estem al límit.

Susanna Casta, veïna de Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi