Puja un 10% l'ús del cotxe en els darrers 10 anys per desplaçar-se a la ciutat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

M’envien els companys d’elCugatenc la informació facilitada per l’ajuntament de Sant Cugat de la 38ena onada de l’Observatori Sociològic que es va realitzar durant els mesos d’octubre i novembre del 2018 per part de la consultoria DEP Institut. Una enquesta feta a 1.000 persones, cosa no massa habitual, perquè són força, en enquestes de les que tenim informació de forma diària tant provinents d’altres administracions com des dels mitjans.

Hi ha moltes dades en la informació de l’enquesta. Però em cenyiré a les que entenc que tenen més rellevància tenint en compte que estem en el darrer tram del mandat municipal de l’equip de govern que es va presentar a les eleccions del maig del 2015 amb el nom de CiU. Començo pels “indicadors de ciutat i ajuntament”. Respecte als resultats de l’observatori d’un any abans tots són inferiors, amb el que entenc que s’ha baixat “la nota”. Baixa en 4 dècimes (del 7 al 6,6) la percepció que “l’Ajuntament facilita la gestió administrativa a la ciutadania”, en 3 dècimes (del 6,8 al 6,5) la valoració del “foment de la mobilitat sostenible a la ciutat”, en 6 dècimes (del 6,8 al 6,2) que “l’ajuntament és transparent” i del 5,6 al 5,2, en el que és la pitjor nota, “l’equilibri entre el nivell d’impostos que paga la ciutadania en relació als serveis municipals”. Tot i treure la millor nota entre totes les institucions sobre les que es pregunta, l’Ajuntament també baixa el grau de confiança del 6,3 al 6. Aquesta nota però no reflecteix per a mi el fet que un 55,1% dels enquestats diguin que “l’Ajuntament els mereix confiança” de forma regular, poca o cap.

Més d’un 72% dels enquestats diu sentir-se segur a casa seva, més d’un 60% diu sentir-s’hi al seu barri i més d’un 54% al municipi en general. Només els enquestats que es declaren “d’extrema dreta” li posen mala nota al fet de sentir-se segur a casa seva, un 5. La resta posen notes del 6,9 (extrema esquerra) al 7,3 (dreta). No està malament tenint en compte que el tema de la seguretat s’ha convertit en els darrers temps en una de les excuses pel debat polític. Només un 26,2% de les persones enquestades pensa que la seguretat ha empitjorat (molt o no) en el darrer any.

Pel que fa a l’àmbit de la mobilitat, l’espai per aparcar cotxes i motos, la fluïdesa del trànsit, els carrils bici, els aparcaments per bicicletes i els autobusos són els aspectes que reben pitjor resposta per part de les persones enquestades. Ressalten en aquest aspecte el 26,4% que valoren els autobusos urbans de forma poc positiva, el 30,4% que no saben què respondre sobre els aparcaments de bicicletes o el 18,6% que valoren de forma “gens positiva” el primer dels aspectes. Però si ens hem de quedar amb alguna dada, aquesta seria la de “quin mitjà de transport s’utilitza amb més freqüència” doncs és una dada objectiva i no una percepció. Un 53,7% de la ciutadania usa el cotxe per desplaçar-se per la ciutat, 10 punts per sobre de fa 7 anys. L’autobús l’utilitzen un 21,3%, 13 punts per sobre que l’octubre del 2011 i un 10,2% el ferrocarril, el doble que fa 7 anys. L’ús de la bicicleta només ha pujat un 2% des del 2011, avui en un 11,6% i la moto ha baixat del 7,9% al 7,8%. Només un 1,2% dels enquestats utilitzen el patinet i 7 de cada 10 van a peu. També cal explicar que un 67,7% de les persones enquestades creuen que caldria prioritzar l’autobús urbà a Sant Cugat en els propers anys, un 22,7% el ferrocarril i un 21,9% la bicicleta.

Sobre els serveis del municipi només un 17,1% coneix el servei Dona Informació i un 5,2% l’oficina del pensionista. Més d’un 50% de les persones enquestades manifesten haver utilitzar alguna vegada la policia municipal (50,3%), l’oficina d’atenció ciutadana (55,6%), les biblioteques municipals (70,4%) i el Teatre-Auditori (71,2%). També podem saber segons les dades que un 14,7% ha participat o assistit alguna vegada al Festival Petits Camaleons, un 13,6% als actes de la Ciutat Europea de l’Esport i un 12,1% al Festival Nacional de Poesia.

També es pregunta en aquest observatori sobre altres aspectes del municipi. Reben una valoració satisfactòria – molt o bastant positiva – els parcs i zones verdes (89,3%), la programació del TA (77,6%), les zones de joc infantil (76,6%), l’estat general de la ciutat (83,6%) i l’oferta esportiva (72,1%). En canvi no reben una valoració tant positiva la instal·lació de llums leds als passos de vianants (un 34,9% la valoren regular, poc o gens positiva) i la recollida d’escombraries (37,9%).

Per finalitzar, algunes dades sobre el coneixement de l’alcaldessa i el govern (per què no es pregunta mai sobre els representants de l’oposició?). Els que declaren que coneixen més a l’alcaldessa són les persones d’extrema esquerra (un 75%), els que menys són els de centre, centre-dreta i dreta, els seus vaja!, en menys del 60%. L’actuació de l’alcaldessa i el govern municipal reben la pitjor nota de tota la història de l’observatori sociològic des de l’octubre del 2006, un 6,5 en el cas de la primera i un 6,1 en el cas del segon. L’actuació del grup municipal de l’oposició menys coneguda és la del d’ICV-EUiA (un 38,3% responen amb un ns/nc). La que rep més rebuig per part de la ciutadania és la del PP (un 46% declara que és “gens positiva”) i C’s (un 39,3%). La millor nota se l’emporten ERC amb un 21,5% de persones que declaren que la seva actuació és bastant positiva i la CUP (un 13,6%). Tot això en una ciutat on els enquestats es declaren en un 56,3 % de centre – esquerra (23,4%), esquerra (31,1%) i extrema – esquerra (1,8%). La millor notícia d’aquest observatori, la realitat la veurem en els propers 3 mesos, és que només un 1,7% es declara de dretes i un 0,1% d’extrema – dreta.

Xavier Boix, coimpulsor d'elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi