8 mil motius per canviar-ho tot!

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

8 Mil Motius és el nom que pren la campanya antirepressiva i feminista de Sant Cugat. Com moltes sabreu, el Comitè de Vaga Feminista de Sant Cugat, en el marc de la Vaga General Feminista del 2018, va dur a terme diferents accions. Una d’elles fou la de tallar les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

El Comitè de Vaga Feminista de Sant Cugat va voler assenyalar els FGC com un dels principals llocs on es produeixen agressions masclistes. De fet, segons dades de la Generalitat, al 2016 un total del 17,1% de les agressions masclistes fora de la parella es produeixen al transport públic. A més, dins l’espai públic, el transport públic figura com a primer lloc on es produeix més assetjament sexual, amb el 21,6% dels casos (Enquesta de Violència Masclista, Barcelona, 2016). Al seu torn, davant d’aquestes dades tan escandaloses, FGC no ha destinat els mitjans necessaris per a fer-hi front. Alguns exemples serien la formació al personal de l’empresa per tal d’assegurar alguna gestió més enllà de denunciar a través d’una app les agressions quotidianes.

Nosaltres, però, formem part d’aquell feminisme que molesta. Un feminisme anticapitalista, que se sent i lluita al costat de les classes populars i que té molt a aprendre dels feminismes descolonials. Som un feminisme que entén les Vagues Generals com una eina legítima de lluita, que ens ha donat resultats i victòries al llarg de la història. Per això, el 8 de març de l’any passat vam voler aturar el transport ferroviari de la ciutat: per plantar-nos, per deixar de normalitzar i així fer visibles les violències masclistes al transport públic i assenyalar-ne els culpables. Un dia de Vaga General no és un dia qualsevol, és el dia en que deixem de dir i fem, i això és el que vam fer.

Com que molestem i incomodem, arrel d’aquesta acció de protesta, 7 dones vam ser identificades. Actualment es troben en un procés d’investigació judicial, FGC demana una responsabilitat civil de 26.000€ i les penes que se’ls poden demanar s’enfilen als 5 anys de presó.

Com a dones, vam trencar amb el que s’espera de nosaltres: sortir del silenci que se’ns imposa. Per apropiar-nos d’un espai que mai ha estat nostre, per estar-nos-hi tossudament durant hores, per no cedir, per plantar cara. Vam sortir a l’espai públic, del qual se’ns ha expulsat sempre; vam protestar, dret que cada vegada està més penalitzat i criminalitzat. Així, doblement castigades: per ser dones i per reivindicar-nos.

La repressió una vegada més no ens ha aturat. Hem decidit continuar fent feina a través de la campanya 8 Mil Motius, a través del comitè de vaga d’aquest any i organitzades cada dia de l’any. Perquè encara continuen vigents les nostres demandes: el feixisme avança a les urnes i la justícia patriarcal no ha fet res més que protegir a violadors; els nostres cossos segueixen sense ser nostres perquè vivim un atac i un qüestionament constant sobre els nostres drets sexuals i reproductius; també parlem de fronteres perquè cal que el feminisme treballi de forma transversal les problemàtiques que pateixen les dones racialitzades i migrades; reivindiquem la visibilització i la remuneració del treball domèstic, així com subvertir les retallades fetes a la sanitat, serveis socials, educació i dependència, les quals patim en la seva majoria les dones ja que són sectors molt feminitzats.

Per a nosaltres, el feminisme no només és una qüestió “de dones” sinó que impregna i interpel·la tots els altres espais de la vida. El feminisme és una proposta de vida i hem vingut a dir-la mentre la fem i aprenem.

I dins del fer i deixar estar el parlar, i perquè allò personal és polític, entenem que no ens val defensar la lluita feminista si no és aplicant-la als nostres espais també dia a dia. Per això, des de Sant Cugat, continuarem escampant com la pólvora aquests 8 Mil Motius, dignificant les nostres vides sense renunciar a res ni recular ni un mil·límetre en termes de justícia social. Aquest 8 de març, dones diverses estem treballant de valent als Comitès de Vaga Feminista per aconseguir una àmplia participació a la Vaga 8M 2019. Tenim 8 Mil Motius per canviar-ho tot!

Maria Garcia, membre d'Hora Bruixa

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi