Potser no estic sol encara que plori

Animalistes de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

És primavera i estem en el pic de reproducció dels gats de carrer o ferals. Si us trobeu en la sempre trista circumstància de creuar-vos amb uns cadells de gat aparentment sols o abandonats, i teniu l’impuls lícit i lloable de voler-los ajudar, si us plau llegiu aquest article.

Amb molta freqüència les gates de carrer mouen els seus cadells. De vegades més d’un cop durant el període de lactància que dura mínim fins les 4-6 setmanes. Per què ho fan? Hi ha molts motius: perquè perceben un canvi de temps (típic d’aquesta època) i volen posar-los a resguard; perquè ronda algun gat mascle que pot ser una amenaça; perquè és un lloc de molt trànsit de persones o vehicles; o inclús perquè hi hagi una altra zona on ella té el menjar més a la vora. Hi ha infinitat de raons. Per això, és ben possible que ens trobem cadells sols i plorant perquè la mare estigui en procés de desplaçar-los (d’un en un) cap a un altre indret. Sé que molts estem programats per no resistir el plor d’un petit sense actuar d’immediat, però penseu que aquest plor és un instint natural perquè la mare els pugui localitzar. No és un plor de pena, és l’instrument que ells tenen de comunicació.

Què heu de fer si us trobeu un o més cadells sols? Primer, i molt important, carregueu-vos de serenitat, això és el que salvarà als cadells, creieu-me. No us acosteu massa, no crideu ni us poseu nerviosos, i tampoc els vulgueu agafar amb les mans (una olor estranya podria fer que la mare els descartés). Si em permeteu la frivolitat, feu de Sherlock Holmes: analitzeu la situació i documenteu mentalment el que veieu. Si us allunyeu una mica i la mare està a prop, li doneu l’espai i l’oportunitat de tornar a per ells. Recopileu informació: en quin lloc esteu (ubicació exacta)?, quants cadells són?, hi ha algun perill imminent?... I si podeu fer alguna foto, perfecte! Les mares no deixaran els seus cadells més d’una o màxim 2 hores sols, però si som massa invasius potser no apareguin en força estona i això és un perill pels petits.

Si no us podeu esperar i observar mínim 1 hora a veure si la mare torna, aviseu a la Policia Local facilitant tota la informació possible i a continuació també aviseu a alguna protectora i associació de la zona. No els agafeu, si us plau, excepte si la situació és crítica. No ho publiqueu a les xarxes, sense haver avisat primer als actors que poden intervenir.

¿Qui us pot assistir en cas d’emergència? Els actors que poden ajudar en cas d’emergència són el veterinari més proper, la Policia Local, la protectora local i associacions de la zona. Si les circumstàncies són critiques, i només si les interpreteu realment com vida o mort (molta pluja, molt fred o un greu perill, etc.), queda justificada una intervenció directa per part vostra.

1) Els agafeu, abrigueu-los bé o millor poseu-los sota la vostra roba (penseu que la hipotèrmia és la primera causa de mort). Aneu ràpid al veterinari més proper. 2) Si no podeu anar al veterinari però esteu prop de casa, porteu-los a casa, poseu-los en una capsa alta amb un ampolla d’aigua calenta embolicada en tovalloles (que no cremi!). Aviseu urgent als actors descrits a dalt. 3) Si no els podeu dur al veterinari i no esteu prop de casa, aviseu als actors descrits informant en detall de la situació.

Què no heu de fer? No se’ls pot donar llet de vaca, ni semidesnatada, ni sense lactosa, ni cap aliment que no sigui específic pels cadells de gat. No se’ls pot banyar encara que estiguin bruts. No us vulgueu quedar els cadells, reflexioneu bé, no són una joguina, són vides! Pels lactants sense mare, inclús en mans expertes, la possibilitat de sobreviure és molt minsa.

En resum, si la situació no és critica, observeu i informeu la Policia Local, protectora i associacions. Si la situació és critica, porteu-los d’immediat al veterinari més proper.

Alba Roig, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article