Ciutadans, PP i Companys: ‘nada nuevo bajo el sol’

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El dijous de la setmana passada, 15 d’octubre, es celebraven 75 anys de l’afusellament del President de la Generalitat Lluís Companys a mans de l’exercit franquista. El seu assassinat, perpetrat i organitzat per les tropes comandades pel general Franco va ser un crim que encara avui en dia no ha trobat les disculpes dels qui ho van fer. Per aquest motiu en el Ple d’octubre de Sant Cugat, ERC -partit del qual formava part Companys- i MES han presentat una moció on demanen l’anul·lació de la sentència franquista que va condemnar el president a l’afusellament. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables d’ERC-MES, CiU, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC.

Si sabeu quins són els partits que conformen el ple actual de la ciutat trobareu a faltar dos partits. Efectivament, i com no podia ser d'una altra manera, Ciutadans i PP han votat en contra de la moció. Aldo Ciprian, portaveu de C’s, ha indicat que el seu partit ha votat en contra de la moció ja que debatre aquest tipus de tema genera un cost d’oportunitat que va en detriment dels problemes reals dels ciutadans. Tot i això, el mateix grup ha votat en contra d’oposar-se al TTIP, moció que tampoc està relacionada de manera directa amb Sant Cugat. Carmela Fortuny, tinent d’alcalde de Cultura, ha volgut reiterar que sí que afecta els santcugatencs en la mesura en que afecta els seus sentiments.  

En el cas del Partit Popular, Álvaro Benejam ha indicat que els temes que volen condemnar els crims del franquisme són temes recurrents i que van sortint cada cert temps. “L’assassinat de Companys va ser un error però ell també va cometre errors en la seva vida”, ha volgut sentenciar el mateix Benejam.

És evident, no descobrim res de nou ni res que no sabíem abans. El Partit Popular i Ciutadans s’han negat per activa i per passiva a condemnar els crims del franquisme i tot gràcies a la transició/transacció espanyola de la que parlava la setmana passada. De fet, els mateixos partits ja van abandonar el Parlament de Catalunya minuts abans que es votés una moció presentada, en aquell cas per ICV, on es condemnava de manera solemne tota declaració o activitat que comportés trivialitzacions o negacions del nazisme, franquisme i la resta de règims feixistes.

Tot i això, Jordi Évole, en el primer programa de Salvados de La Sexta preguntava a Albert Rivera si aprovaria una moció per condemnar el franquisme a nivell nacional: “No participo de la idea que s’ha de condemnar el franquisme cada dia. Per suposat condemnem el franquisme, ningú que hagi nascut en democràcia hauria d’estar defensant això. Però si s’ha de fer específicament ho fem”, deia Albert Rivera. Sembla que aquestes idees no han arribat al local de Ciutadans a Sant Cugat.

Sempre diuen que els gestos valen més que mil paraules. Oposar-se constantment a la condemna dels crims franquistes només demostra impunitat. No condemnar crims de guerra que han malmès els sentiments a part de la població, a curt termini pot arribar a crear estabilitat, a llarg termini crea recances i malestar en la gent. Si tots estan tant d’acord en condemnar el franquisme només cal fer una cosa: condemnar-lo. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi