Ciberaddiccions

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Les noves tecnologies (TIC) han suposat un gran avenç en la nostra forma de vida: ens faciliten i simplifiquen tasques, ens donen accés a contingut i a informació de forma constant i ens permeten estar en contacte i comunicar-nos de forma permanent. Però a l'altra cara de la moneda, ens trobem un gran percentatge de població que fa un ús abusiu d'aquestes tecnologies, i algunes d'elles, han acabat manifestant conductes semblants a les addiccions químiques que interfereixen en el desenvolupament de la persona creant problemes físics, psicològics i socials. Estem parlant de les Ciberaddiccions.

Encara no està clara la definició del que és una ciberaddicció, ja que pot estar relacionada amb xarxes socials, videojocs, conductes sexuals... i el món científic es troba amb opinions dividides, el que sí està clar és que sigui considerada una addicció o no, les persones afectades mostren una sèrie de comportaments que afecten el seu dia a dia. Alguns exemples són:

- No controlar la conducta amb les TIC en qüestió de freqüència, duració, intensitat i context.

- Prioritzar i utilitzar les TIC abans que altres interessos vitals o activitats quotidianes.

- Mantenir aquesta conducta independentment de les conseqüències negatives que aporta.

Aquest any l'OMS ha inclòs oficialment com a trastorn l'addicció als videojocs, fet que provocarà que els països adscrits a ella, hauran de començar a preparar diversos tractaments i mesures per prevenir aquesta síndrome a la població. Aquest pas que ha fet l'OMS és el primer esglaó per començar a veure i entendre que els videojocs, internet i les xarxes socials poden acabar creant un trastorn que pot afectar a les persones i al seu desenvolupament.

És important que tinguem clar el que és una addicció a les TIC i el que és fer un ús de risc: l'addicció acaba impedint realitzar activitats que es consideren vitals en la vida d'una persona, en canvi, l'ús de risc es contempla com un ús excessiu que fa la persona però que no afecta el seu dia a dia ni a les seves responsabilitats. Un gran percentatge de la població fa un ús abusiu de les noves tecnologies (sobretot els més joves), i aquest mal ús és el primer pas perquè es pugui desenvolupar l’addicció.

Hi ha diversos factors de risc que poden ajudar a crear aquest tipus de conductes com l'edat (sobretot l'adolescència que és una etapa que està relacionada amb la cerca de sensacions noves i la impulsivitat), tenir una baixa autoestima, no tenir unes relacions socials i familiars sòlides i estables... És per això que és important que com a educadors, pares i mares estiguem informats i formats en la matèria per poder treballar amb els joves i ajudar a la prevenció d'aquestes conductes. Tenir un entorn social sa, una bona comunicació i convivència familiar, tenir una bona autoestima i unes bones habilitats socials ajudarà als joves a prevenir aquest tipus de conducta i a fer un ús sa de les noves tecnologies.

Eulàlia León, coach a Actua

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi