Seguim!

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després de 40 anys, l’espai de l’esquerra transformadora –primer del PSUC, després d’ICV-EUiA i ara els Comuns– va perdre en aquestes passades eleccions del 26 de maig per primera vegada la nostra representació.

Ha estat un llarg període de feina intensa, d’esforç i molta energia per promoure les nostres propostes ecosocialistes i pel bé comú. El nostre espai polític va ser inicialment a l’equip de govern i després durant molts anys a l’oposició. Però la nostra aportació a Sant Cugat no ha estat només institucional. Les dones i els homes que donem suport a aquest escrit hem participat i participem de moltes iniciatives socials, culturals i de defensa dels drets dels ciutadans: a les associacions de veïns dels sectors de l’Estació, del Monestir, a la de Veïns Progressistes de Valldoreix, a la de Sant Joan de Mira-Sol, a la de la Floresta, a la Unió Local de CCOO, al Grup de Jovent de la Unió i la seva Comissió de Cultura, a l’Ateneu d’Esquerres de Sant Cugat, a la campanya del 0,7% a favor del desenvolupament, a Atenea Grup de Dones, a la Fundació Sant Cugat, al Grup d’Estudis Locals, al 15M, a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, a l’Assemblea de Drets Socials, al Sindicat de Llogaters, a la Plataforma de Pensionistes… entre molts altres espais. Mai des d’una concepció instrumentalitzadora i sempre colze a colze amb tantes altres conciutadanes nostres.

A l’Ajuntament, fonamentalment des de l’oposició, els representants del PSUC i d’ICV-EUiA han actuat sempre amb responsabilitat i voluntat de servei, fent oposició constructiva i a l'hora contundent. Se’ns recorda per la nostra feina ben feta i pel compromís amb una ciutat que hem vist créixer i que, en part, porta la nostra empremta. Vam esforçar-nos per retornar l’Ajuntament a la ciutadania durant els primers anys, per impulsar des de Promusa habitatges vertaderament socials quan aquesta va donar els primers passos, per elaborar un projecte de descentralització administrativa per als barris, per redefinir les relacions entre l’Ajuntament i l’EMD de Valldoreix, per anar cosint urbanísticament la ciutat, i, en definitiva, per construir una ciutat socialment més justa en la qual totes i tots ens sentíssim còmodes i de la qual ens sentíssim orgullosos i orgulloses. No és la ciutat que voldríem, però és la nostra ciutat.

Ara som més companys i companyes, la nova etapa ens ha permès fer relleus i garantir una renovació sempre necessària i poder seguir endavant. Gent de diferent procedència hem format un grup estable, amb velles i noves cares. Però el marc general no ens ha estat favorable. La tensió entorn al fet nacional ens ha castigat. La polarització ha fet miques tot missatge estrictament municipalista. I, a més, un grup aliè a la manera d’entendre la política de les diverses procedències que confluïm a Catalunya en Comú (gent d'ICV, d'EUiA, de Podem i persones sense militància política prèvia) s’ha presentat amb la voluntat explícita de fer-nos mal electoralment. Això ha generat confusió i ha dispersat el vot suficientment com per deixar-nos fora de l’Ajuntament i posar en evidència que l’altra llista formava part d’una proposta insensata i, a més, sense cap tipus d’arrelament a la nostra ciutat. El fet que això hagi passat a cinquanta municipis de Catalunya respon a una estratègia de dividir el vot i aixafar l'espai de l'esquerra alternativa. A la nostra candidatura no ens ha anat bé, però a aquesta altra llista els ha anat pitjor. Per tant, ha estat una estratègia estèril. Ara toca fer una reflexió seriosa sobre el nostre futur tant local com general. Caldrà aclarir el nostre espai, qui som, amb qui comptem, a on volem anar i com seguim endavant.

Volem donar les gràcies a tota la gent que ens ha donat suport durant aquests anys, a totes les companyes i companys que treballen per mantenir el nostre espai, a totes les persones que ens han votat, i també a les que no ho han fet (de diferents colors polítics) que aquests dies ens manifesten el seu suport i caliu davant la pèrdua de la nostra representació municipal.

Però la realitat no té aturador. I cal governar-la. Des de les institucions i a peu de carrer. Aquest segueix sent el nostre compromís. Seguirem. Som corredors i corredores de fons. Com va dir el poeta: “On vols anar bou que no llaurisˮ. Seguirem llaurant. Per Sant Cugat i per les classes populars de la nostra ciutat i de Catalunya.

Assemblea de Sant Cugat en Comú

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi