Només el SÍ és SÍ

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Només el sí és sí, aquest és el lema que enguany l'Ajuntament de Sant Cugat ha difós durant la Festa Major i que té com a objectiu eradicar els abusos sexuals i les violències masclistes. A la campanya s’hi han sumat diverses entitats del municipi que han realitzat diferents accions en favor d'aquest objectiu comú. Es tracta d'una campanya molt positiva, però a la vegada una mica trista. És trist que ens haguem de recordar entre tots i totes que una mirada no és un sí, que una faldilla curta no és un sí, que una carícia o un petó no és un sí, que un silenci no és un sí, que només un sí és un sí. Aquesta campanya se suma a les múltiples accions que s'estan duent a terme per col·locar el consentiment en les relacions sexuals en el centre del debat. Passem del "no és no" al "només el sí és sí".

Aquest canvi de focus s'ha donat arrel de la primera sentència del cas de la manada, que en la primera sentencia va considerar-se un cas d'abús perquè la víctima no va expressar de forma explícita el rebuig a les relacions sexuals. El codi penal espanyol castiga els actes sexuals sense consentiment, però no estableix un marc legal per definir-lo, i es centra en la violència o la intimidació física i explícita per determinar les agressions sexuals i les violacions. Així doncs, actualment, perquè el delicte de violació sigui considerat agressió, cal provar que a més de la falta de consentiment, hi ha hagut una resistència violenta per part de la víctima.

És evident que cal un canvi en el codi penal que defineixi una forma de consentiment que no posi en risc la víctima, però també és evident que manca molta formació i sensibilització per fer un canvi en les creences i estereotips socials. El Govern Espanyol va publicar un estudi l'any 2018 en el qual s'analitza la percepció de la violència sexual en la població. Aquesta investigació constata que els prejudicis i els estereotips encara són presents en la nostra societat, ja que el 47,4% dels enquestats es van mostrar, en algun grau, d'acord amb que l'alcohol és sovint el causant de les violacions. Aquesta sentència treu responsabilitat a l'agressor.

El 43,8% de les respostes apuntaven a que si una dona no vol tenir relacions sexuals amb un home no hauria de coquetejar amb ell. Aquest estereotip es suma a la llista d'idees erròniament preconcebudes que impliquen culpabilitzar la víctima i eximir l'agressor. El 17,6% creu que si una dona vesteix de forma provocativa no l'hauria de sorprendre que un home intenti obligar-la a mantenir relacions sexuals, estar d'acord amb aquesta afirmació implica culpar a la víctima de patir una agressió sexual. Aquestes són només algunes de les creences que analitza aquest estudi i que constaten que encara queda molta feina per fer i que aquest tipus de campanyes, com la que impulsa enguany l'Ajuntament, són molt necessàries.

Mònica Marqués Monner, psicòloga i psicopedagoga d'Actua

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi