Sobre l'Alzheimer

Mestre jubilat i actor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El dissabte 21 de setembre es celebrava el Dia Mundial de l'Alzheimer. Una demència que, donat el creixement d'allò que algú, graciosament, ha anomenat “esperança de vida”, va en augment i, a més, no té cura.

A Catalunya hi ha més de 86.000 afectats d'Alzheimer. Un cost econòmic enorme. Es calcula que entre 27.000 i 37.000 euros anuals costa cada malalt a l'Estat.

Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Indescat), al nostre país hi ha 1.500.000 d'habitants de 65 anys o més. I una de cada deu persones en té d’Alzheimer. Es preveu que el 2050 es tripliqui la quantitat d'afectats. Podrà un govern mantenir el cost que representa?

Des dels centres de recerca es demana més recursos per a la investigació. Agustín Ruiz, cap de recerca de la Fundació ACE comenta que es fan deu vegades més assajos clínics en càncer que no pas en Alzheimer.

Davant aquestes xifres caldria que els governs fessin polítiques de prevenció i inversores més valentes.

L'altre aspecte de la malaltia és l'impacte econòmic i sobretot emocional a les famílies dels afectats. Qui més pateix l'Alzheimer no és el malalt, són els familiars. Principalment qui se'n fa càrrec i esdevé cuidador, que en la majoria de casos és la dona. En un 90% hi tenen cura les famílies fins que la malaltia és tan avançada que ha de demanar ajut a un cuidador professional o una residència.

El perill d'aquests familiars cuidadors és l'aïllament. Ha de tenir cura de l'afectat les 24 hores del dia. És per això que s'han creat associacions de familiars. Una d'elles, que treballa a Sant Cugat, és l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Vallès Occidental, (AFA-VO). Una petita associació que està fent un gran paper. Algun dia hauríem de parlar d'ella.

Com diu José Luis Molinuevo, director científic del Programa Prevenció de l'Alzheimer, que depèn de la Fundació Pasqual Maragall, “Tenim una població que viu molts anys i el focus d'atenció ha de canviar: no només ha de ser aconseguir allargar la vida, també cal una qualitat de vida acceptable, disminuir la morbiditat de malalties associades a l'envelliment”.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi