Centre Direccional

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

M’assabento pels mitjans locals que el nostre consistori està preocupat per l’impacte que tindrà el nou macrocentre comercial projectat a l’espai anomenat CENTRE DIRECCIONAL a Cerdanyola del Vallès i que comprèn des de les darreres (o primeres) cases de Cerdanyola fins al límit de Sant Cugat (la deixalleria municipal) passant pel Castell de Sant Marçal i el Sincrotró ambdós en terme de Cerdanyola.

Si aquest macrocentre comercial no és, encara avui, una realitat és perquè col·lectius de Cerdanyola com ”Cerdanyola Via Verda”, “Cerdanyola sense abocadors”, i ara”REFEM el Direccional”, a part d’un altre col·lectiu, més breu en la lluita com “STOP Direccional”, tot aquest temps ens hem oposat i fins i tot hem tombat dues vegades el projecte de construccions (no totes, ja hi ha dues grans construccions a part del Sincrotró). Però, per aconseguir això ha calgut guanyar dos judicis Contenciosos pel mig (Via Verda) i fins i tot per a això ens ha sigut necessari  la col·laboració econòmica d’alguns partits polítics.

Hi ha, però, en tot aquest procés un assumpte que veritablement ens ha ajudat a frenar el desenvolupament urbanístic: la presència ben reconeguda oficialment de 16 abocadors de productes químics tòxics que representen un percentatge apreciable de tota l’extensió a urbanitzar.

Aquests abocadors, segons estudis ambientals publicats (Environtment International) de 2013, tenen una incidència en la salut de les persones per diversos tipus de càncers fins a uns 5 km a la rodona del focus. Hem calculat que a Sant Cugat pot afectar unes 70.000 persones, car els 5 km arriben a l’Escola Tècnica Superior de Arquitectura del Vallès (ETSAV), per la carretera de Vallvidrera i el Monestir és a sols 3,1 km del focus principal.

Comptant altres municipis a la rodona del focus principal calculem que l’exposició als contaminants afecta a més de 200.000 persones i les morts addicionals per diversos tipus de càncer és d’unes 50 anuals entre tots els municipis afectats. En el seu dia el nostre Ajuntament ja va fer “al·legacions” i ara que les llegeixo veig que de fet és una acceptació plena del que es proposen els gestors del Direccional: treure el màxim benefici d’uns terrenys públics (al principi) i això ja fa 15 anys que dura.

Aquest any passat, mitjançant el Síndic de Greuges local vàrem aconseguir com a col·lectiu REFEM (EL Direccional) una entrevista amb la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat ―ho havíem demanat a l’anterior equip de govern, però, encara esperem resposta―.

Vàrem començar l’exposició, interrompuda, com és lògic, vàries vegades per avisos a la sra. regidora i després d’una hora, per altres compromisos de la sra. regidora es va interrompre definitivament l’entrevista. Vàrem restar a la seva disposició per acabar l’exposició, però, ara fa ja més de mig any que no sé res més de l’afer. Sols del Síndic de Greuges local la notificació de que la seva intervenció s’havia acabat.

Qui vulgui saber-ne més estic (estem) a la seva disposició.

Roger Caballé

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi