Com es viu el coronavirus des de les farmàcies comunitàries

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Les persones que treballen en les farmàcies comunitàries estan vivint aquesta epidèmia de manera compromesa tant en l'àmbit professional com personal.

La seva tasca diària consta bàsicament en donar consell, informació i acompanyar els seus pacients i en proporcionar la medicació necessària per a les seves patologies. Pel que fa al subministrament de productes d'higiene i prevenció, la situació està realment complicada per la manca dels productes com alcohol, gels desinfectants i mascaretes.

Ens cal poder protegir-nos per poder servir a la població!

Les farmàcies no tancaran durant l'epidèmia del coronavirus, sempre que tot el personal no s'infecti.

En aquests moments, després d'uns quants dies de confinament, el que no semblava necessari fa uns dies enrere, ara ja sembla que ho és, veient amb la rapidesa que creix l'epidèmia del coronavirus. Lamentablement, l'administració, sembla que no pensa en les farmàcies, com a centres sanitaris de risc, perquè no contempla la voluntat ni l'obligació de facilitar-li el material de protecció necessari, com a altres centres sanitaris.

No tenim mascaretes per a les farmàcies ni pel públic. Però tampoc hi ha prou per a altres professionals que també les necessiten. En pocs dies hem passat de dir que no eren necessàries a sentir-nos desprotegits i vulnerables sense elles.

Ens cal seguir fent formació i donar informació per prevenir els contagis

Aquests dies estem recomanant les mesures higièniques bàsiques per evitar la propagació del virus: com quedar-se a casa, mirar de no saturar el telèfon d'emergències, descansar, controlar la temperatura, beure aigua, rentar-se les mans amb aigua i sabó, no tossir sense tapar la boca amb el braç, fer servir mocadors de paper d'un sol ús, mantenir la distància de més d'1 metre entre les persones i desinfectar les zones a on hi hagut contacte amb possibles malalts.
Atenem les consultes de molts usuaris, resolem dubtes i derivem al metge davant d'una sospita.

Així i tot, amb la progressió tan ràpida del nombre de casos positius, la por al contagi és molt present i augmenta la necessitat de protegir-se com sigui. Tothom vol protecció i demanen mascaretes.

Que ha passat en aquests últims dies?

Abans que arribés l'ordre oficial de confinament i que es poguessin implementar i gestionar de manera eficient les noves condicions de treball segures, la població, espantada, va anar massivament a buscar a les farmàcies: informació, consell i medicació, provocant situacions de perill pel personal sanitari i pels usuaris, així com a una manca de productes.

Avui, quatre dies després de l'inici del confinament, la gent que va a la farmàcia és molt inferior i s'espera que a poc a poc es vagi recuperant una adequada reposició dels estocs dels productes.

Moltes farmàcies de Sant Cugat, de Catalunya i d'Espanya fa dies que no tenen mascaretes, ni alcohol, ni solucions desinfectants i el que és pitjor, ni matèria primera per fer-ne. Algunes tampoc tenen termòmetres i ja comencen a faltar medicaments com inhaladors i antitèrmics (paracetamol). La reposició de tot plegat està molt compromesa.

Aquesta situació crec que és comparable a la viscuda en els supermercats aquests dies. Cues de gent, compra compulsiva i sense haver tingut temps de poder establir les mesures preventives i de seguretat per part de les empreses de com atendre bé a la gent. No serà d'estranyar que veiem créixer de manera important el nombre de casos positius o de gent malalta com a conseqüència de tot això.

Tot ha anat de manera molt ràpida i aquesta situació ha està un pèl descontrolada al principi. Ara sembla que tots ja ens hem organitzat millor i sabem que hem de fer quan anem a una farmàcia o a una botiga.

De manera urgent i accelerada, les farmàcies han hagut d'imposar mesures de seguretat, marcant amb cinta adhesiva la distància mínima de separació entre els pacients i al taulell, col·locant mampares, posant solucions desinfectants que han comprat fora del canal habitual, regulant el nombre de pacients dins del recinte, etc. Alguns fins i tot, en certes localitats, ho fan a través de la finestra de guàrdia,

I els que en tenen, ho fan amb mascaretes i guants, tot i que la setmana passada es deia que no feia falta fer-ho. El personal de les farmàcies ja comença a tenir casos de coronavirus positius.

A Sant Cugat encara no, però a l'Aragó una farmàcia ja hagut de tancar per què estaven en quarantena tot el personal i altres ja tenen algun membre de la plantilla afectat.

Les farmàcies de Sant Cugat en general tenen personal suficient per fer torns. Algunes ja han reduït la jornada laboral i procuren no coincidir uns amb els altres per tal d'evitar que ningú emmalalteixi. També posen totes les mesures de seguretat que tenen a l'abast, que no són totes les que voldrien.

Durant aquesta etapa de confinament, es recomana extremar les mesures higièniques i preventives i deixar de donar tots aquells serveis professionals sanitaris que impliquin un contacte proper al pacient, com ara la mesura de la tensió arterial, la determinació de la glucosa i del colesterol.

Que pot fer l'usuari per a la farmàcia comunitària?

Seria desitjable fer-ne un ús prudent del servei de la farmàcia i retirar la medicació que realment faci falta i no acumular-ne, perquè pot fer falta per altres persones.

Si teniu dubtes sobre la vostra salut, cal procurar fer les preguntes per telèfon i evitar la presència física a la farmàcia sobretot si sou persones grans o aneu acompanyats amb nens. Procureu que només sigui un i el mateix membre per família el que vagi sempre a retirar la medicació.

En alguns casos a les persones que no poden sortir se'ls hi facilitarà la medicació a casa seva a títol personal o a través del servei del grup d’Aplec Jove de Sant Cugat.

El més important és que recordeu que els farmacèutics i els tècnics auxiliars de les farmàcies comunitàries són persones perfectament formades com a sanitaris i, per tant, amb coneixements i capacitats per donar-vos un bon servei sanitari i informació en tot el que hagi de veure en els tractaments i en les prevencions de les malalties i que us ajudaran en tot el que calgui.

Per la nostra facilitat d'accés, som els professionals sanitaris que estem més a prop vostre, sempre a primera línia sanitària amb la comunitat. Hi ha una farmàcia en tots els barris i formen part de la comunitat.

Som establiments privats al servei públic i com a tal estem molt regulats en molts aspectes i sempre en benefici de la comunitat. Fa anys que treballem de manera coordinada amb el sistema públic de salut. La població sempre ha valorat molt positivament i amb un alt grau de satisfacció el servei de la seva farmàcia de barri.

Per què dic tot això?

Perquè ara amb la crisi que ens ocupa aquests dies del Coronavirus, recordeu que les farmàcies també estan al costat de la seva comunitat, fent una gran tasca educativa, de servei i de formació que vull que es conegui i que es valori, igual que la que tots els sanitaris del nostre país estan fent i altres professionals que amb el seu esforç fan que les coses segueixin funcionant; com són els pagesos, transportistes, treballadors de botigues d'alimentació, periodistes, voluntaris d’ADF, Mossos d'Esquadra, etc.

Entre tots ens en sortirem i tot anirà bé, però de moment la població també ha de col·laborar fent tot el que les autoritats recomanen.
Sobretot cal ser solidaris i pensar amb els altres. No juguis amb la salut. Respecta les normes, queda't a casa i fes un ús correcte dels serveis que tots els professionals ens donen en aquests moments de crisi. No abusis. Tots som persones i tots hem de col·laborar.

Montse Moral, farmacèutica

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi