SOS Bosc de Volpelleres

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després de llegir l’article a la secció d’ensenyament de títol “La Mirada ja té el seu emplaçament definitiu” al El TOT distribuït el 07.03.2020, des de l’associació El Mussol per a la protecció del paisatge amb seu a La Floresta volem mostrar la nostra perplexitat per l’agressió ecològica al bosc de Volpelleres planificada per l’Ajuntament de Sant Cugat amb la construcció de la nova escola.

Estem totalment d’acord amb la carta “Errada monumental al bosc de Volpelleres” signada per Marta Artigas i publicada en aquesta mateixa edició del TOT. Tal com descriu la carta, no es poden substituir els arbres madurs del bosc, roures, alzines i pins als 8.000 metres quadrats afectats i replantar a l’espai on havia d’anar inicialment l’escola sense causar una agressió irreparable a l’ecosistema del bosc. 

Realment cal construir la nova escola al bosc, un espai únic al barri i d’impossible recuperació? Quins criteris s’han fet servir per decidir aquesta nova ubicació en lloc d’un altre amb menys impacte ecològic?

La reivindicació veïnal de la plataforma “Salvem el bosc de Volpelleres” ara fa quasi 3 anys va mostrar el rebuig veïnal al projecte de tala de 10.000 metres quadrats per fer nous equipaments, després de la tala que es va fer per construir l’IES Leonardo da Vinci. No es va aconseguir la requalificació dels terrenys per impedir noves tales, però la seva annexió a l’àmbit de la AMB li va conferir una protecció per intervencions futures.

No obstant això, s’han fet una sèrie d’actuacions de cimentació de camins i instal·lació de jocs infantils i de fitness que ja suposen una agressió a aquest fràgil entorn natural envoltat d’autopistes, carrers i construccions diverses.

Ara aquest projecte de construir l’escola dins del bosc serà una nova agressió per aquest ecosistema. És així com volem transmetre als nostres infants el respecte per la natura?

Considerem que l’ajuntament hauria d’aturar aquesta “errada monumental al bosc de Volpelleres” i buscar una ubicació alternativa per l’escola que no constitueixi un atemptat en contra del medi ambient.

Voldríem acabar amb una pregunta adreçada al equip actual del consistori (sorprenentment d’esquerres ecològiques): És que no s’adonen que cada nou equip de consistori voldrà marcar-se la medalla de nous equipaments construïts durant el seu mandat i que, queixalada a queixalada, dins d’uns pocs equips de consistori no quedarà res del bosc de Volpelleres? Apel·lem als ecologistes de l’equip actual que facin la seva feina de blindar el que queda del bosc.

Associació El Mussol, per a la protecció del paisatge

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi