Carta de la Plataforma No Tribut TM Sant Cugat

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Dilluns 15.06.2020, el Ple municipal va debatre la moció de la Plataforma No Tribut TM Sant Cugat en què demanàvem, entre d’altres, l’anul·lació del Tribut Metropolità, el manteniment del Recurs Contenciós-Administratiu presentat pel govern anterior, la realització d’una auditoria externa de les inversions de l’Àrea Metropolitana (AMB), la implantació de la tarificació social, una taula de diàleg entre la Plataforma i l’Ajuntament i el retorn de les quotes del 2019, entre d’altres.

 

La nostra moció va ser rebuda amb mostres de nerviosisme i agressivitat per part del Govern municipal (a l’igual que va passar al novembre 2019 de forma espontània o al desembre 2019 mitjançant instància a l’audiència pública), i va ser el principal debat del Ple, amb una extensió d’una hora de les 3,5 hores que va durar el Ple. Com es comprova, hem estat presents 3 vegades i no 6, com es va dir des del Govern.

 

Al Ple no hi vam ser per un acte de responsabilitat en el marc de la pandèmia de la COVID-19. Fins el darrer moment vam estar valorant què havíem de fer. Fins divendres 12.06.2020 no se’ns va dir que una representat de la Plataforma podia anar a llegir-la (només llegir-la) i no estava clar si hi hauria públic i de quina manera (limitació d’aforament). En mig de l’estat d’alarma i amb la mobilitat ciutadana alterada, malgrat que ens hagués agradat acudir, vam decidir no fer-ho pel benestar del conjunt de la ciutadania que representem, i això ens va impedir argumentar. Amb la nostra absència, no vam poder respondre a algunes de les consideracions i mentides que es van dir en el debat.

 

Per aquest motiu i responent a les greus acusacions que se’ns ha fet de pertànyer a col·lectius polítics i de què la moció no fos nostra, la Plataforma No TM Sant Cugat:

 

MANIFESTA

PRIMER. La moció no ha estat alterada. En cap cas es va modificar el contingut i es va llegir íntegrament l’original que es va enviar el dia 26.05.2020 al Sr. Aldo Ciprian de Ciutadans Sant Cugat per a la seva presentació. La Plataforma no està impulsada per Ciutadans ja que és un col·lectiu ciutadà i plural. Ens la va presentar Ciutadans perquè només els grups municipals poden fer-ho. Al final de la lectura es van dir els 3 noms de les representants i sota signants de la Plataforma: Lola Creu, Eva Lafuente i Mireia Sanjuan, el que demostra des del Govern, un acte de desprestigi cap a la Plataforma, cap a l’oposició en el partit (en aquest cas de Ciutadans però hagués pogut estar un altre) i la ciutadania que representem.

 

SEGON. La moció es va presentar en temps i forma el 26 de maig de 2020. Des del primer moment es va intentar que la moció no prosperés. Va ser necessari demostrar amb justificant de recepció, la presentació de la mateixa en termini. No va haver-hi voluntat ni interès de contactar amb nosaltres per part d’ERC i PSC (el temps l’han tingut per igual tots els grups municipals representants al Ple). Junts per Sant Cugat va contactar amb nosaltres i ens va demanar canviar el punt setè afegint-hi una Esmena Invoce que no va agradar a l’alcaldessa, la Sra. Mireia Ingla, i que va sotmetre a votació quan estava acceptada tant per Ciutadans, Junts per Sant Cugat i la CUP, una altra cosa fora que la CUP votés en contra del punt setè. Aquesta Esmena Invoce deia que en cap cas s’havien de girar els rebuts i que fos l’AMB la que s’autofinancés fins que establís les condicions i càlculs adequats (l’Ajuntament pagaria a l’AMB les quotes del 2020 (i demanaria el retorn de les quotes pagades el 2019) negociant amb l’AMB el retorn de dites quotes en forma de minoració de quotes aportades des de l’Ajuntament i/o el retorn del pagat per part de l’AMB a l’Ajuntament, o d’aquella manera que entre els dos ens consideressin oportú). Inicialment es preveia que es pagués amb el pressupost municipal i, segons ens van explicar, això no és possible jurídicament.

 

TERCER. La CUP-PC va contactar amb nosaltres unes hores abans del Ple. Després de parlar-ne breument amb la Sra. Núria Gibert i demanar-nos disculpes perquè se’ls havia passat, ens van comunicar una hora abans de l’inici del Ple que votarien la moció separada per punts uns a favor, d’altres en contra i d’altres amb abstencions. Finalment només van votar a favor de tres punts (1, 3 i 6) i en contra de la resta. Esperàvem que votessin favorablement el punt 4 on es demana la implantació de la tarificació social i no entenem el seu vot en contra, essent tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Ciutadania.

 

QUART. Si hagués hagut voluntat i interès del Govern municipal en la nostra moció, el primer punt en el que es parla del dèficit d’informació a la ciutadania envers el Tribut Metropolità, l’haguessin votat a favor. En el Tribut Tour que va fer el Govern, van demanar disculpes reiterades per aquest motiu. No s’entén el vot en contra d’ERC i PSC.

 

CINQUÈ. A diferència del que va dir el Sr. Francesc Duch, regidor d’ERC-MES, el
Recurs Contenciós-Administratiu anunciat pel govern anterior sí es va presentar però el nou govern va decidir no seguir amb el tràmit i guardar-lo en un calaix. El Sr. Antoni Balmon va desmentir al Sr. Pere Soler i a la Sra. Mireia Ingla quan explicaven que gràcies a les seves negociacions polítiques amb l’AMB, havien aconseguit una rebaixa en les quotes del Tribut Metropolità a canvi de retirar el Recurs Contenciós-Administratiu, tal i com va recordar el Sr. Carles Brugarolas. El Sr. Soler va atacar al Sr. Brugarolas dient que el seu partit, Junts i en aquell moment PdCat, eren els responsables del Tribut Metropolità. El que va obviar el Sr. Soler és que quan van anar a pactar a l’AMB l’entrada a la zona 1 el 2017, el Sr. Soler formava part del Govern sent-ne igual de responsable.

 

SISÈ. El dia 18.05.2020, abans de la reunió del dia 20.05.2020 dels 18 alcaldes i alcaldesses dels 18 municipis de la segona corona, en una acció paral·lela i dirigida des de la Plataforma Unificada contra el Tribut Metropolità, vam demanar parlar amb el Govern municipal enviant una carta a l’alcaldessa i als grups municipals però no vam rebre’n resposta. En el Ple de dilluns, pensàvem que el tripartit proposaria una moció alternativa a la presentada per Ciutadans (aquesta vegada sí) tal com va fer el Govern de l’AMB en el Consell Metropolità del 28.05.2020. Al ser preguntat en junta de portaveus al Sr. Soler per la nostra moció, aquest va contestar que la moció era com la que s’havia presentat al Consell Metropolità, demostrant que ni tan sols se l’havia llegit. Varen ser els seus companys de consistori qui li van comentar que se la mirés perquè era una moció de la Plataforma local de Sant Cugat i no el que havia presentat Ciutadans al Consell Metropolità a l’AMB.

 

SETÈ. El Tribut Metropolità és inequitatiu no només pel càlcul sinó també per prendre de referència el valor cadastral. Això provoca que es gravi persones amb pocs recursos però amb una propietat heretada. Per aquest motiu i en el nostre novè punt de la moció, demanem que en cas que no pugui derogar-se el tribut, es busquin altres formes de càlcul ja que, a més de vulnerar l’article 31 de la Constitució Espanyola (principis d’igualtat i progressivitat) aquest podria estar fent una sobre impostació en dues ens de pagament i de ser així, el Tribut Metropolità seria nul.

 

Davant d’això i dels fets exposats, fem una crida al diàleg i a la voluntat de solucionar els problemes. Ens alegrem que la CUP-PC s’hagi desmarcat de la posició immobilista de les altres dues forces del Govern municipal (ERC i PSC) i emplacem al conjunt de forces polítiques a aprofitar la mesa de diàleg que es crearà arran de l’aprovació d’aquesta moció per negociar i pressionar entre l’Ajuntament i l’AMB, per a què vetllin pel compliment de les decisions presses en els dos ens, i per aconseguir, judicial i extrajudicialment, la retirada i anul·lació del tribut amb el retorn de les quotes pactades, i en cas de no ser possible, una fórmula de càlcul més justa i equitativa. En una situació de crisi post-Covid19 com la que vivim, és indispensable tenir una tributació justa no només de forma pecuniària sinó també social.

 

Lola Creu, Eva Lafuente i Mireia Sanjuan, membres de la Plataforma No Tribut TM Sant Cugat

 

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.