El servei de neteja dels edificis municipals, el fracàs d'una externalització

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Va ser mitjans de la dècada dels 80 del segle passat, quan el govern municipal de llavors va obrir la porta a externalitzar serveis municipals bàsics i essencials, que eren desenvolupats per personal laboral municipal amb càrrecs estructurals de plantilla. Aquesta subrogació va ser possible amb la complicitat d’uns polítics sense escrúpols i el suport d’algunes persones que no es preocupaven a fer la seva feina i defensar als treballadors/es.

Externalitzar el servei de neteja dels edificis municipals va significar, entre altres coses, vendre els drets de las treballadores/s, que des de llavors gradualment van anar perdent qualitat de la vida laboral i retributiva a costa de més beneficis econòmics en benefici de les empreses privades.

A aquesta externalització municipal en van seguir d’altres, pràcticament la totalitat de tot allò que en aquell moment les ments pensants dels governs eren capaces de vendre al millor postor en les empreses privades: el servei del cementiri, els treballs de jardineria del municipi, la grua municipal ... Inclús el servei de les Treballadores Familiars dels Serveis Socials d’Atenció Primària que realitzaven serveis essencials per a la cura de les persones grans.

 Des de llavors, aquestes empreses privades s’han passejat pel nostre municipi com el cavall d’Àtila que per on trepitjava no tornava a créixer l’herba. Com a déus de si mateixos, imbuïts d’una espècie de gràcia divina que els capacitava per estar per sobre del bé i del mal. L’època dels diners fàcil amb els totxos i el turisme que cada certes dècades paguem els més febles, quan arriben algunes desgràcies com la pandèmia actual de la covid o l’anterior crisi econòmica que va deixar a tanta gent a fora del sistema i sense possibilitats de poder remuntar.

Cada vegada que governs amb polítics irresponsables, que posen per sobre els seus interessos al benestar general, amb el poder de jugar a decidir, paguen la ciutadania i el personal que treballa en benefici del municipi i de la seva població.

Esperem la voluntat de l’actual equip de govern a treballar per retornar l’expropiat i recuperar per al municipi una cosa tan essencial que mai hauria d’haver estat posada a la venda dels especuladors, el bé dels serveis públics, patrimoni de totes/s, les ciutadanes/s de Sant Cugat.

 

Secció Sindical de CCOO

Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

ccoo@santcugat.cat

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi