Omplir de contingut el “repensar Promusa”

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El proper dilluns el govern portarà a Ple el Pla d’Actuació Municipal (PAM), un document que arriba més d’un any després de les eleccions i amb molts reptes a afrontar. Potser arriba tard però, clar, tampoc ens esperàvem una pandèmia mundial que ens condicionara tant durant tants mesos així que deixarem de banda les crítiques circumstancials i entrarem al contingut del document.

El tripartit es va formar amb molts objectius de canvi però, segurament per la seua urgència i vigència, fer un gir a les polítiques d’habitatge era l’element més important. Durant anys a l’oposició, els tres partits que ara conformen el govern municipal havien defensat que calia “repensar Promusa”, és a dir, canviar l’empresa pública d’habitatge.

El PAM incorpora com a primer objectiu estratègic “resoldre l’emergència habitacional del municipi” i, a dins d’aquest, diverses línies d’actuació, entre els quals es troba “transformar i reforçar els instruments de gestió municipal en l’àmbit de l’habitatge”. És ací on es troba el “repensar Promusa”, ara convertit en “reformular”. Però no hi ha més concreció.

El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, va respondre, a instàncies d’aquest mitjà, que calia replantejar els terminis d’algunes de les promocions previstes al Pla d’Acció Promusa 2030 perquè els consideren poc realistes. Mentrestant es compromet a avançar en l’adquisició de nous terrenys públics que servisquen per a ampliar el parc d’habitatge protegit. Això, que a priori no és una mala notícia, manté l’interrogant sobre projectes com les Cases dels Mestres, els terrenys conveniats amb l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL), les promocions a Valldoreix o a l’estació de la Floresta, entre d’altres.

Més enllà d’aquests canvis, el “repensar Promusa” tenia uns components més ambiciosos. No era una reflexió sobre els terrenys i terminis de l’empresa pública sinó un pensament sobre l’empresa pública en si. I això sembla que està lluny d’arribar. La destitució de l’antic gerent, Lluís Hosta, a principi de mandat podia ser un símbol però que per ell sol i sense anar acompanyat de la resta d’accions no serveix de res.

Que Duch diguera a la roda de premsa d’ahir que canvis n’hi haurà però sense concretar-los ni marcar terminis sona poc encoratjador perquè han tingut més d’un any per pensar-hi. Només ens queda esperar que el govern comence a omplir de contingut el “repensar Promusa” o, si més no, que accepte que es va equivocar en l’anàlisi i que més que aplicar canvis sobre l’empresa cal fomentar polítiques d’ajuts com les que han anunciat i començat a aplicar durant la COVID-19. El dret a canviar de parer hi és, el marge de maniobra no tant.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d’elCugatenc

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi