Unes recomanacions pràctiques per al supermercat

En defensa de les pensions públiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A la compra del súper dediquem part important del pressupost familiar, així que és bo millorar la nostra experiència i la nostra butxaca, estalviant diners i/o millorant la qualitat dels productes comprats. Soc comprador habitual dels súpers fa anys, on confesso que jugo amb avantatge: Vaig treballar 20 anys a empreses de Gran Consum (Alimentació, Begudes, Drogueria i Perfumeria) i després he seguit al sector, sobretot Alimentació, en un dels més importants del país. Us relaciono seguidament 8 recomanacions pràctiques per comprar al súper, que espero que us siguin d´utilitat:

1.- Anar a comprar sense presses i amb una llista de què necessitem.- Les presses per comprar són normalment mal negoci, perquè agafem el primer producte que ens ve a la mà, sense comparar amb altres de similars, ni anar al lineal, ni contrastar preus, qualitats i volums/pes. Una llista de la compra ens ajuda a no posar coses de més al carro, però també és bona idea parar un minut abans de passar per la caixa i buidar allò que creiem que no és necessari o adient. Finalment, revisar el compte quan encara no hem sortit de la botiga és molt recomanable.

2.- Seleccionar amb criteri exigent els productes de marques blanques.-  Les marques blanques s’han estès molt des de la crisi de 2007 i l´any 2019 suposaven a Espanya, segons un estudi recent, el 51% del volum de compres, el que ens col·loca com a primers a Europa, el segon és Suïssa (49%) i el tercer Gran Bretanya (47%). Són una bona opció si les fan empreses de 1r. nivell que donen confiança i garanties, però no tant si estan fabricades per empreses desconegudes i/o amb poca experiència; per esbrinar-ho hem de mirar la lletra petita del producte o envàs per saber qui és el fabricant, i a continuació avaluar la seva relació preu-qualitat abans de posar-lo al carro.

3.- Comprovar preus per quilo o litre.- Alguns fabricants mantenen el mateix envàs tot reduint el contingut, una forma de apujar preus sense que ho sembli per al consumidor, així que hem de comparar preu per litre o quilo i evitar mides rares com “cacitos” en els detergents, que despisten. Alguns súpers ja posen als lineals  el preu per quilo o litre, perfecte! Hem de mirar a  l´envàs el “peso neto escurrido” en olives, conserves de peix, etc. i en d’altres, com patates fregides i aperitius similars de bossa, que poden portar incorporat  l´efecte “sonajero”, o sigui envàs voluminós però en realitat poc producte.

4.- Llegir la informació del producte, a més d´articles i notícies en mitjans solvents.- Conèixer la composició del producte i els seus percentatges és crucial: greixos totals i saturats, sucres, sal, etc.; si llegim les etiquetes del producte, probablement tindrem sorpreses en alguns articles o gammes senceres. Recomano llegir la revista de l’OCU, que es troba a la biblioteca, especialment l’estudi anual de preus als súpers que surt a l’octubre; a més, fan comparatives d'articles amb resultats creïbles; de vegades tenen reclamacions o errors, normal quan es gestionen moltes dades.

5.- Canviar de súper i de productes habituals de tant en tant.- No hem de ser molt fidels al nostre súper ni als productes que comprem diàriament, el mercat ofereix moltes possibilitats i per inèrcia potser estem deixant de millorar la nostra compra; de vegades no quedarem contents i d´altres si però podrem comparar, cosa sempre positiva, el nostre súper habitual potser no és tan competitiu com creiem, val la pena canviar de tant en tant les pautes de compra.

6.- El preu del producte és vital però no ho és tot.- Aspectes com un assortiment ampli (millor triar entre 5 productes per comprar que entre 2), neteja de la botiga (sobretot en els temps actuals), vigilar caducitats o consum preferent (he vist de vegades iogurts caducats i ous passats de data al súper) i bona atenció al client i de reclamacions són positius per confiar en un súper; si els caixers/es i el personal en general és amable i servicial, és un plus a considerar.

7.-  Comprar productes de proximitat.- Si al mes de maig, per exemple, comprem raïm o taronges, el més probable és que vinguin del Perú o de l’Argentina el primer o de Sud-àfrica els segons, amb la pèrdua de frescor tan agradable que busquem a la fruita; comprar productes de proximitat és més sa i segur, ja que en un producte llunyà no sabem les voltes que pot haver donat o quantes hores de frigorífic o magatzem han passat abans d’arribar a la nostra mà.

8.- Aprofitar només les promocions realment interessants.- Les promocions són accions comercials per guanyar clients per un producte o productes, on el fabricant fa una rebaixa sobre el preu habitual (teòricament), però de vegades el preu de sortida sobre el que fa la rebaixa està inflat i el descompte és menor de què anuncien. Cal comprovar la promoció i comprar només si la rebaixa és important i el producte no caduca aviat; comprar una promoció interessant és bon negoci (xampús, conserves de peix, olis, etc.), cap banc ens donarà els “interessos” que una bona promoció ofereix.

Espero que aquestes recomanacions us serveixin per millorar la vostra compra, que d´això es tractava en fer aquestes reflexions sobre els súpers, un món de què sabem poc, ja que és molt ampli, complex i registra canvis sovint.

¡¡Bon inici de curs a tothom!!

Josep López, Assessor d´empreses

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi