Els efectes positius de tenir companys ‘peluts’

Animalistes de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Adoptar animals de companyia té efectes molt positius sobre la salut física i emocional. Com?

Ens ajuden a ser feliços, ja que tenen efectes positius en la salut mental perquè se centren en allò que és essencial: sentir-se part de la teva vida, ser alimentats i rebre afecte. Els gossos entenen quan estàs trist i s'acosten per consolar-te. A més, són terapèutics perquè t'obliguen a obrir-te i no et pots quedar amagat a casa. En alguns països es fan servir com a acompanyants per a persones amb depressió o estrès posttraumàtic. Un company pelut és millor que qualsevol pastilla antidepressiva.

Ens ajuden a mantenir-nos en forma perquè com necessiten activitat física de manera regular. Quan n'adoptes un et compromet a mantenir el teu amic pelut en forma i treure'l al carrer, cosa que tindrà un impacte en la teva forma física, ja que és equivalent a fer exercici d'intensitat mitjana.

Milloren la nostra vida social perquè fer-te càrrec d'un gos ampliarà la teva xarxa social. Sortir al carrer i parlar amb altres amants canins ens enriqueix. Farà que altres persones del barri amb gossos es fixin en tu. T'aturaran, et preguntaran i coneixeràs gent amb qui d'altra manera no hauries parlat mai. Gràcies a ells establim vincles amb altres persones.

Disminueixen el sentiment de solitud, ja que la presència d'una mascota a casa millora el nostre estat d'ànim. Les tensions desapareixen tan aviat com travesses la porta de casa teva i veus el teu estimat amic feliç, desesperat per sentir el teu afecte i demanant que li facis moixaines.

Segreguem hormones de la felicitat perquè quan mires fixament els ulls del teu gos, tots dos segreguem hormones relacionades amb la sensació de tranquil·litat i benestar, com ara l'oxitocina, la dopamina i la serotonina. Les mateixes substàncies químiques que fa servir el nostre cervell quan estem amb les persones que estimem.

Augmenten les nostres defenses immunològiques. Antigament es pensava que tenir un animal a casa podia provocar al·lèrgies als nens i es desaconsellava. Això no obstant, estudis recents demostren que estar en contacte amb animals domèstics redueix un 33% les probabilitats que es tornin al·lèrgics i, a més, desenvolupen els seus sistemes immunològics, que es fan més forts.

Desenvolupen empatia i responsabilitat, ja que ens ajuden a exercitar l'empatia, posar-nos al lloc d'un altre ésser viu i estar pendents de les seves necessitats. Una altra conseqüència és entendre més sobre la malaltia i la pèrdua, la qual cosa ens ajudarà a aprendre a gestionar les emocions en els esdeveniments difícils que els esperen a la vida. La lleialtat incondicional amb què ens tracten els gossos ens fa sentir més confiats i segurs.

 

Bibiana Navarro i Argelich
PAS Sant Cugat

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article