Els sistemes de pensions

En defensa de les pensions públiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En aquests moments tothom parla de les pensions, és un tema que està d'actualitat i, segons la font, les solucions són molt diferents, depenent de si són defensors del sistema públic de pensions o, al contrari, defensen la seva privatització, cosa que per ells pot ser un gran negoci.

Ara mateix, el ministre de torn, no para cada dia de fer entrevistes a la ràdio, tele, etc. Per a ell és un bon moment: Ha aconseguit el que feia molts anys que no es produïa, un acord en la comissió del Pacte de Toledo, on només ha votat en contra el grup de Vox, ERC i Bildu s'han abstingut i la resta de grups ha votat a favor.

Cal recordar que el Pacte de Toledo només fa recomanacions. Ara començarà el tràmit parlamentari, que és d'on sortiran les decisions definitives sobre com queden les pensions de l'actualitat i les futures al nostre país. Hi ha molta feina a fer encara amb negociacions parlamentàries, per poder arribar als acords finals, que després ha d'aprovar el parlament espanyol.

És molt difícil poder fer un estudi comparatiu dels diferents sistemes de pensions que avui existeixen a la Unió Europea i de les reformes fetes, ja que cada un és únic i específic del seu país.

El model públic de repartiment segueix sent, clarament, el patró fonamental dels sistemes de pensions en l'àmbit de la Unió Europea; per poder tenir una visió millor del que passa als països propers, vull recomanar als qui estiguin interessats, el següent llibre:

La reforma de los sistemas de pensiones en Europa.

Autors: Ignacio Camós Victoria, professor titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de Girona. Carlos García de Cortázar, vicepresident de l'Associació Espanyola de Salut i Seguretat Social, Subdirector General d'Assumptes Socials, Educatius, Culturals, Sanitat i Consum del Ministeri d'Assumptes Externs i de Cooperació. Borja Suárez Corujo, professor titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Madrid.

Editorial: EDICIONES LABORUN

Aquests autors, que dominen molt bé els sistemes de pensions, fan un recorregut pels diferents sistemes que avui existeixen als Països Baixos, Dinamarca, Suècia, Regne Unit, Itàlia, França i Alemanya. Llegint aquest llibre, ens podem fer una idea més profunda dels diferents sistemes de pensions; tots tenen les seves peculiaritats i funcionen als seus països, amb pros i contres dins de la població, així podem tenir una idea més clara de com funcionen els sistemes dels nostres veïns.

La lluita de la humanitat, des dels inicis de la seva existència, ha estat viure més anys i en les millors condicions. No podem admetre i hem de combatre, la ideologia neoliberal que difon, d'una manera molt agressiva, que viure més anys és un problema per a tota societat. La societat europea s'està envellint, cada vegada la gent viu més anys i la població és més vella, que vol dir més anys cobrant la pensió.

Solament unes dades d'Espanya que donen molt a pensar: L'any 2020 tenim 9.696.000 pensionistes; l'any 2030 seran 11.400.000 i l'any 2050 n'hi haurà 14.300.0000.

I a casa nostra, Catalunya, la gent de més de seixanta-cinc anys som avui el 19% de la població catalana. Per al 2040, les projeccions estableixen que serem el 26,5%.

El debat està servit.

Josep Porta Grau

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi