Xirgu i García Lorca a Sant Cugat

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quan penses que ho coneixes tot d'un tema és quan més equivocat estàs. Llavors apareix una notícia i, zas!  Amb motiu d'un curset sobre el Federico García Lorca que en l'actualitat estic realitzant a la Universitat de Granada, vaig haver d'investigar si a Sant Cugat existia algun carrer, plaça, avinguda amb el nom del poeta. No vaig trobar res, encara que la meva sorpresa va ser majúscula en trobar una notícia en la que explicava que en l'any 1935 havia estat a la nostra ciutat juntament amb l'actriu Margarita Xirgu amb motiu de la representació de l'obra Yerma, escrita per l'autor granadí. Aquesta representació es va efectuar en el Teatre La Unió concretament el 19 d'octubre. En aquests dies passats, es van complir els 85 anys.

La Margarita Xirgu va ser una actriu nascuda a Molins de Rei en l'any 1888. La seva família es va establir a en Barcelona sent una nena. Amb 8 anys ja interpretava en l'Ateneu del districte V on el seu pare era assidu. Sent molt joveneta va començar la seva trajectòria professional en el teatre. Va obtenir gran èxit interpretant als clàssics per la qual cosa va ser molt aplaudida. Com a curiositat comentarem que va ser sancionada per ser la primera dona que va ensenyar el melic a Espanya.

Dona valent, mirava al futur sense etiquetes i va aconseguir la seva pròpia companyia en la qual dirigia i representava obres dels millors autors catalans com Àngel Guimerà, espanyols com Unamuno, Valle-Inclán o anglesos com Oscar Wilde o William Shakespeare entre d'altres.

Va conèixer al Federico García Lorca a Madrid l'any 1926 i van connectar des del primer moment. La Margarita Xirgu, actriu innovadora, va apostar per ell, quan aquest començava com a dramaturg. La primera obra en la qual van treballar junts va ser Mariana Pineda en el 1927; els decorats van ser realitzats pel pintor Salvador Dalí i es va estrenar en el Teatre Goya de Barcelona. Tot i que la temàtica de l'obra era conflictiva políticament i malgrat les dificultats en la seva estrena, va aconseguir un important èxit.

Com a autèntica republicana mai va deixar de costat les seves idees polítiques. Quan va esclatar la guerra del 1936, la Xirgu es trobava fent una gira per Llatinoamèrica, per la qual cosa no va tornar al nostre país, instal·lant-se definitivament a Uruguai. En el continent americà va obtenir molt èxit, va fundar la seva pròpia companyia, va dirigir i representar, entre d'altres, obres del García Lorca. A l'octubre del 36, la Margarita i el Federico s'havien de trobar a Mèxic per estrenar l'obra de teatre La casa de Bernarda Alba, no obstant això, el poeta mai va arribar a veure la representació.

L'actriu catalana va difondre les paraules del poeta i dramaturg al voltant del mundo com a record a la seva memòria i es va abanderar com l'actriu i musa lorquiana. Va estrenar La casa de Bernarda Alba l'any 1945 a Buenos Aires, interpretant-la i portant la seva direcció quan l'autor feia nou anys que havia estat assassinat a mans del bàndol franquista al començament de la guerra.

Va treballar i viure a Montevideo fins a la seva mort l'any 1969. Dues dècades més tard, el Govern català va sol·licitar que les seves restes fossin repatriades, al seu lloc d'origen. Actualment, la Margarita Xirgu descansa en pau en el cementeri de Molins de Rei.

La catalana va tenir en la seva vida molts reconeixements igual que el seu amic Federico García Lorca, va rebre diversos homenatges a la seva trajectòria professional, reconeguda, estimada i guardonada a tota Llatinoamèrica. Orgullosa i apassionada va capitanejar el seu amor pel teatre, Catalunya, la República i Lorca

Pili Egea, escriptora

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article