El camp de golf de Sant Joan, un negoci rendible per a qui?

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Segons l'estudi "El golf com a catalitzador de l'activitat econòmica a Espanya" realitzat per la IE University amb col·laboració de l'Associació Espanyola de Camps de Golf i la Real Federació Espanyola de Golf, només un 57% dels clubs de golf espanyols són rendibles en termes econòmics. A més a més, el golf per si sol no és un negoci rendible, sinó que per ser-ho, necessita anar associat a altres activitats econòmiques com poden ser la turística i la immobiliària. Per aquesta raó va ser una activitat a l'alça durant el boom immobiliari, repercutint sovint en el preu de l'habitatge.

El camp de golf de Sant Joan, forma part del nombrós grup de camps que no són rendibles, ja que mai va aconseguir tenir gaire demanda de jugadors i en comptes de generar beneficis econòmics al territori va originar un deute de més de 2,3 milions d'euros tot i pagar un preu ridícul per l'ús del terreny públic. Per tant, cap dels ciutadans de les poblacions veïnes en van treure cap rèdit de la seva obertura, mentre que el territori sí que va patir un fort impacte ambiental.

La ciutadania de Rubí i Sant Cugat i els seus respectius consistoris, semblen haver entès les reivindicacions que des de fa anys fan les associacions ecologistes de la necessitat de transformar aquest espai en un parc periurbà d'ús públic que aglutini diferents activitats que no impliquin l'ús irracional dels recursos hídrics que comporta un camp de golf i que estigui obert a tota la ciutadania per treure'n un benefici comú; altrament de resguardar un espai d'interès ecològic que cal preservar al ser un connector biològic entre el Parc de Collserola i el de Sant Llorenç de Munt i l'Obac.

Els qui no sembla que hagin entès la voluntat de la ciutadania i la necessitat de transformar l'espai i no reobrir el camp de golf en un moment com l'actual d'emergència climàtica i crisis sociosanitària són els responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que han cregut oportú apostar per un negoci deficitari i destinar-hi uns recursos públics que la població necessita sense tenir en compte la resta d'administracions.

D'aquesta manera, la setmana passada, el conseller de Territori Damià Calvet, de JuntsXCat, va declarar al diari NacióSantCugat: "Els ajuntaments aproven mocions i nosaltres les valorem", " Creiem que cal donar suport a una activitat que també genera economia l' INCASOL estaria treballant en un nou model de camp, més petit i enfocat a l'esport de base".

D'aquestes declaracions hi ha vàries coses que em preocupen, en primer lloc, la concepció infantilitzada que es té des de la Generalitat del municipalisme: "Els ajuntaments aproven mocions i nosaltres les valorem", saltant-se d'aquesta manera un principi tan democràtic com és el de col·laboració entre administracions, en segon lloc, la pregunta de si el partit que ha governat durant tants anys la nostra ciutat aprova les mocions sense com a mínim valorar-ne la viabilitat o bé, si en realitat el que succeeix és que aproven mocions que ni ells mateixos es creuen i saben que no es produiran.

Ara bé, el més preocupant d'aquestes declaracions és que en elles no s'entén el motiu real del Departament de Territori per donar suport a la reobertura del camp de golf tot i tenir en contra la voluntat dels ciutadans i els seus representants. En principi, el conseller al·ludeix a raons econòmiques per a generar economia al territori amb un nou model de camp més petit, sense detallar en què consistirà aquest nou model i sense introduir cap canvi de paradigma econòmic que ens porti a pensar que l'activitat reflotarà sense la necessitat d'invertir-hi recursos públics. És més, sembla que el model econòmic pel qual aposten és més aviat continuista. Per tant, si l'experiència ens ha demostrat que el camp de golf no és rendible, per què es promou aquest projecte? A qui beneficiaria aquesta reobertura? Quins interessos hi ha darrere?
De moment, i davant d'aquests interessos tan poc clars, la naturalesa ha decidit actuar i tapar tots els forats del camp. El seu missatge és clar, encara que alguns encara no la sàpiguen escoltar.

Aina Balada,
advocada i mediadora

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi