El nou eix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Des de fa temps, els diversos partits que omplen el nostre espectre s’han dividit en el tradicional eix d’esquerres i dretes. Però els darrers temps, a Catalunya, ha sorgit un nou eix, el de la independència. D’aquesta manera les darreres eleccions al Parlament de Catalunya han creat una divisió entre parits partidaris de la independència i dels que són partidaris de continuar l’encaix dins d’Espanya amb una o altra forma jurídica.

Tot i així, poc a poc ha anat apareixent un nou eix per definir els partits. L’auge de Podemos o Ciutadans, l’aparició de nous partits municipals com Guanyem Barcelona o la crisi de Convergència i Unió que ha derivat en el trencament de la federació i a que Convergència canvii el seu nom, o la pèrdua de vot per part de partits “tradicionals” com PSOE o PP han creat una nova manera de classificar els partits. Partits nous i partits vells.

L’elector, molt més informat avui en dia gràcies a les noves tecnologies, Internet i les xarxes socials ha començat a marcar impacte en les noves formes de fer política. Avui en dia ja no són els diaris els que creen la notícia, sinó que moltes vegades aquests es nodreixen del que apareix a Twitter, Facebook o en altres mitjans de comunicació no tradicionals.

Aquest impacte en els partits polítics es basa en que la gent reclama rostres nous que marquin polítiques noves, farts de veure sempre les mateixes cares en els “vells partits”, començant a decantar-se cap als “nous partits” que ofereixen aquesta renovació.

Però no es tracta tan sols d'una renovació de cares, aquesta nova manera de fer política porta també en el seu ADN conceptes com la democràcia interna en els partits (tan inexistent en els partits “vells”) o la limitació de mandats (garantia de la renovació i del accés de la màxima gent possible a la política). Aquestes són les banderes que han fet que partits fins ara residuals o independents hagin arribat fins al punt de disputar el govern als partits “tradicionals”, independentment de la seva ideologia.

Aquest tercer eix, partits vells vs. partits nous, és el que marcarà la política en els anys vinents. Per tant, als partits “tradicionals”, només els hi queda renovar-se o morir. Aquest és el preu de l’evolució, també en la política.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi