Hi ha un home dels estels esperant el cel

Escriptora i estudiant d'Història de l'Art.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El 8 de gener de 1947, va venir al món el David Robert Haywood Jones. El primer que va veure va ser el cel de la nit londinenca. Veritablement el va marcar aquest dia, ja que la seva trajectòria artística va ser tan exitosa com la de l’Elvis Presley, una altra estrella, que havia nascut el mateix dia dotze anys abans. El David va passar la seva infància jugant amb les runes que havien provocat els bombardejos alemanys. Imaginar galàxies, formar estrelles, crear mons entre les runes, va ajudar a projectar l’ésser creatiu que va ser en el futur. Els biògrafs conten que en Bowie tenia un amic imaginari anomenat Z. Aquest nen provenia d’un altre planeta per a compartir les seves experiències galàctiques amb el cantant. Suposo que el Z li va mostrar al Bowie com ser un bon amant de l’espai; l’Starman més famós que anys després es va enlairar a la velocitat del llamp. Les seves aventures intergalàctiques les compaginava amb la música. Com que la família posseïa un tocadiscos, el jove passava hores gaudint de la música, a la vegada que educava la seva veu en el cor de l’església. Als seus tretze anys va començar a rebre classes de saxofon que el va motivar a continuar amb la música.

Als setze anys es va incorporar al grup musical, George and the Dragons, a continuació, va pertànyer, consecutivament, a un parell de conjunts musicals  que no van tenir rellevància en la seva carrera, però el van ajudar a conèixer el món de l’espectacle. Amb el seu quart grup, va canviar el seu nom per l’artístic de David Bowie, aconsellat pel seu representant, ja que el cantant de The Monkees es deia Davy Jones i podia ocasionar confusions. L’any 1967 va publicar el seu primer LP en solitari titulat David Bowie.

Possiblement, les transformacions camaleòniques, les successives mutacions i els seus diversos alter ego, se’ls degués a les vivències de l’esquizofrènia que patia el seu germanastre, al que adorava, el Terence Guy. La diferència entre les pupil·les dels seus ulls, a causa d’una baralla en la seva adolescència, va reforçar encara més la figura andrògina i provocativa que va ajudar a engendrar un personatge tan icònic com el David Bowie.

Recolzat per la transgressió, les excentricitats i la seva contínua creació de personatges, la carrera del David Bowie va començar a enlairar-se igual que un coet en missió espacial. Com més s’enlairava, més s’enfonsava en el món fosc de les addiccions. No obstant això, en aquella època, el cantant es converteix en tota una estrella de la música psicodèlica i el punk. La música del David Bowie creava una atmosfera futurista, obsessiva i espiritual, però, al mateix temps, amb ginys en direcció al rock i al pop. La seva música i la seva estètica va evolucionar al llarg dels anys. Fins i tot va arribar a influenciar-se per la literatura de la novel·la ”1984” del George Orwell, prototips del declivi d’una societat vestida de modernitat.

La seva imparable carrera musical ha regalat èxits mundialment coneguts com el que va gravar l’any 1969, Man of Words/Man of Music, en el qual s’incloïa el single “Space Oddity” (es va publicar coincidint amb el llançament de l’Apol·lo 11), unes de les seves cançons més mítiques juntament amb “Starman”, “Heroes”, “Ashes to ashes”, “Fame” o “Let’s dance” amb el que va aconseguir el disc de platí marcant una fita a vàries generacions de la història de la música  contemporània. El 2014, amb l’àlbum “The next day”, el David Bowie s’acomiadava de la seva trajectòria artística.

En la seva polifacètica carrera en el cine, el Bowie va protagonitzar diversos papers en pel·lícules tan rellevants com “El retrato de Dorian Grey”, la pel·lícula bèl·lica “Merry Christmas, Mr. Lawrence” o la fantàstica “Dentro del laberinto” entre moltes altres.

La seva estabilitat sentimental va ser il·luminada pel seu veritable amor, la model somali, Iman. Dona que va allunyar al David Bowie dels excessos de les seves múltiples etapes. La parella va contraure matrimoni el 1992, van tenir una filla anomenada Alexandria que, juntament amb el Duncan, el fill del cantant que va tenir amb una altra dona en la dècada dels 70, van aconseguir una bona harmonia familiar que només es va trencar el fatal 10 de gener del 2016, quan el David Bowie moria a l’edat de 69 anys víctima d’un càncer de pulmó.

“There's a starman waiting in the sky
He'd like to come and meet us
But he thinks he'd blow our minds
There's a starman waiting in the sky
He's told us not to blow it
Because he knows it's all worthwhile”

Pili Egea

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi