Que fem amb Torre Negra i Can Monmany?

Opinió

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Creative Commons

Fa uns anys l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat van adquirir la finca de Can Monmany a Valldoreix. Es tracta d'una gran casa pairal, podríem parlar més aviat d'un gran edifici senyorial format per un conjunt d'edificacions d'ús agrícola. Can Monmany va ser una de les masies més importants de la comarca els segles XVIII i XIX coneguda pels seus vins de gran qualitat.Té una superfície construïda de 1.525 m2 amb diversos espais amb algunes activitats. La majoria dels espais estan buits. Recentment l'Ajuntament de Sant Cugat ha adquirit la finca i masia de Torre Negra amb una superfície construïda d'uns 950 m2.

Totes dues finques, ara propietat de l'administració pública, plantegen l'oportunitat per projectar una nova relació del municipi amb el Parc de Collserola. Estan emplaçades, dins el Parc de Collserola, de forma estratègica per la seva proximitat al municipi i per estar molt ben situades respecte a les 2 vies principals d'accés al Parc. Can Monmany a la falda del Puig Madrona amb l'Ermita de la Salut està en l'eix d'accés per la part occidental del Parc vers El Papiol o Sant Bartomeu de la Quadra i Santa Creu d'Olorda fins a Vallvidrera. La Torre Negra, en la part oriental del Parc,  juntament amb la via d'accés a Can Borrell, Ermita de Sant Medir i Tibidabo. Cadascuna travessa i permet accedir a les dues zones naturals i boscoses que formen el Parc que està, de fet, fragmentat en aquestes dues parts segregades per la C-16, la carretera de Vallvidrera i la continuïtat de les construccions de La Floresta i Les Planes.

Són dos edificis singulars que han d'estar en el catàleg de protecció (Torre Negra no hi és per ara) i que pels seus valors s'han de respectar i potenciar, tanmateix la seva preservació ha d'anar lligada a l'evolució dels usos que si realitzen (històricament sempre ha estat així).Una mirada excessivament conservadora (immobilista) els condemnarà a l'obsolescència. L'actitud intel·ligent ha de trobar la forma de congeniar els nous usos amb la preservació d'allò que és important, ja que serà la base d'una actuació reeixida.

Els consistoris no han proposat quines actuacions i usos creuen que es poden realitzar en els edificis fins ara, dedicant-se només tasques de conservació. Urbanísticament s'ha de desenvolupar un Pla Especial per a cada edifici i crec que aquest és el moment de plantejar els usos concrets i el com s'acomoden a les construccions existents. Penso per tant que és moment que la ciutadania reflexioni i proposi quins usos creu que és possible realitzar en cada edifici perquè estiguin al servei de la població i els puguin gaudir i aprofitar. La manca del Pla Especial com "projecte" de futur només perjudica a tots. Es tracta de "DUES PORTES D'ENTRADA AL PARC de COLLSEROLA" des de Sant Cugat que tnen algunes característiques i determinades situacions comunes però moltes altres de diferents.

Les comunes
a) Són dos edificis singulars amb un potencial estratègic encara que diferent per la seva mida.
b) Estan en proximitat al municipi, fet que els fa molt accessibles, i alhora en un entorn natural privilegiat.
c) Són públics i es pot actuar de forma immediata per posar-los al servei de l'interès públic.
d) Son elements referents, són icones que tothom coneix i situa, amb un important historial social darrere. Torre Negra com a símbol de la lluita ciutadana en la preservació dels terrenys immediats al Parc (encara pendent de solució judicial) i Can Monmany com a recuperació de l'activitat agrícola al Parc.

Usos possibles a realitzar en els dos edificis.

1. Punt d'entrada i d'informació al Parc (física o digital)
- Patrimoni natural: la fauna, la flora, els hàbitats, etc.
- Elements del patrimoni arquitectònic, natural, històric
- Camins i itineraris, etc.

2. Espai didàctic de memòria amb exposició virtual dels elements que els relacionen com ara:
- Història i usos anteriors de l'edifici i entorn
- Usos socials

3. Aula de natura o espai multiús on es puguin dur a terme activitats de "petit format"

Altres usos a Torre Negra

1. Veig compatible amb aquest ús l'existència d'una casa rural oberta al públic.

2. Es podria cercar una cooperativa que recuperes els usos agrícoles dels camps abandonats de l'entorn.

Altres usos Can Monmany

Les dimensions de l'edifici i l'existència i recuperació de les activitats agrícoles per la cooperativa l'Ortiga fa pensar que una part de l'edificació es podria dedicar a explicar. Ensenyar i cooperar en algunes d'aquestes activitats agrícoles i/o agropecuàries i en aquest sentit es proposen:

A. Relacionats amb els usos agrícoles
- Exposició de la història agrícola, estris, i activitats de futur.
- Aula Taller agrícola i d'aprofitament dels recursos (conservació, cuina, etc)
- Habitatges pels cooperativistes.
- Celler i Bodega amb degustació.

B.Relacionats amb el lleure
- Casa de colònies.
- Casa rural.
- Restauració, en complement d'aquestes i de les altres activitats es podria plantejar un espai gastronòmic (cuina per casa rural i de colònies i els caps de setmana obert al públic.
- Aula de cuina.

C. Relacionat amb la gestió ambiental
- Punt d'estudi i control ambiental.
- Aula tècnica de gestió ambiental.
- Aula tècnica de control d'incendis
- Formació de guardes forestals

Algunes d'aquestes activitats podrien ser desenvolupades per agents privats que abonarien un cànon per realitzar-la essent funció de l'Administració regular-les, fer el seguiment i valoració i tutelar-les sense que comprometés gaires recursos econòmics de les corporacions. Encoratjo a la ciutadania a debatre-ho. Si tots i pensem segur que trobem moltes més idees.

Joan Barba

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi